Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nederlandse obligatie uit 1648 levert rente op

De Universiteit van Yale krijgt eindelijk de rente op een eeuwigdurende obligatie betaald van hoogheemraadschap De Stichtse Rijlanden, de rechtsopvolger van Lekdijk Bovendams.

Rijnlanden betaalt maandag 136 euro rente op de obligatie die in handen is van Yale. De obligatie is echt een unicum, hij is geschreven op een geitenhuid.

Meer dan 4 eeuwen
De obligatie van 1.000 gulden is 1 van de 5 langslopende obligaties ter wereld. Eeuwigdurend is hier wel echt eeuwigdurend, de obligatie loopt al meer dan 4 eeuwen. Elk jaar moet 25 gulden rente worden betaald.

Yale heeft de obligatie gekocht op een veiling in 2003. Voor de obligatie van 1.000 gulden (453 euro) werd 24.000 euro betaald. De rente die nu betaald wordt is de verschuldigde interest vanaf 2003. Het rendement voor Yale is 0,6 procent in 13 jaar.

Lekdijk
De Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven beschermt grote delen van Holland en Utrecht tegen het water. Sinds 1593 gaf Lekdijk Bovendams rentebrieven (obligaties) uit om dijkversterking en –herstel te bekostigen. In de eerste helft van de 17e eeuw werd door Lekdijk Bovendams een bedrag van 300.000 gulden aan obligaties uitgegeven om het herstel van de dijk na talloze dijkdoorbraken te financieren.

De aanleg in 1648 van een krib in de rivier de Lek, een korte stenen dam haaks in de rivier om de oevers te beschermen tegen de stroming, werd met deze obligatie bekostigd.