Bedrijven

Schiphol belooft opnieuw drukte aan te pakken

08 mei 2017 19:52 Aangepast: 07 juni 2017 07:58
Staatssecretaris Sharon Dijksma, Pieter Elbers (KLM) en Jos Nijhuis (Schiphol) na afloop van het overleg. Beeld © ANP

Luchthaven Schiphol gaat alle checkpoints in vertrekhal 1 in de zomer gebruiken om mensen te controleren. Op die manier hoopt de luchthaven ook in perioden van grote drukte de wachttijden niet te lang te laten oplopen.

Ook in vertrekhal 2 worden indien dat nodig is alle beveiligingsdoorgangen geopend. Vorige week beloofde Schiphol al om extra mensen in te zetten bij de beveiliging en meer personeel om passagiers te begeleiden. Hoeveel extra mensen wilde Schiphol-topman Jos Nijhuis niet zeggen.

'Lange rijen kunnen voorkomen'

Hij kon ook niet uitsluiten dat er alsnog lange rijen ontstaan op drukke dagen en riep reizigers op om op tijd naar de luchthaven te komen. Nijhuis deed z'n beloften in een overleg met demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en KLM-topman Pieter Elbers.

Bij de KLM zijn grote irritaties over de topdrukte in de afgelopen meivakantie. Door lange wachttijden vanwege een tekort aan beveiligingspersoneel misten dagelijks tientallen reizigers hun vlucht. 

KLM: Miljoenen schade

Dat kostte de luchtvaartmaatschappij volgens Elbers miljoenen euro's omdat passagiers omgeboekt moesten worden en bovendien bij vertragingen van drie of meer uur ook nog recht hebben op een schadevergoeding. KLM overweegt die schade op Schiphol te verhalen, zei Elbers. 

Volgens een woordvoerder van Schiphol verliep het overleg tussen Dijksma, Elbers en Nijhuis 'constructief' en blijft het luchthavenbedrijf in overleg met KLM over verdere maatregelen om lange wachtrijen tegen te gaan. Morgen praten luchthaven en vliegtuigmaatschappij verder.

Schiphol groeit uit z'n jasje

De toenemende drukte op Schiphol kan KLM ook op de langere termijn belemmeren in zijn groeiplannen. Met omwonenden is afgesproken dat tot en met 2020 niet meer dan 500.000 vliegtuigen per jaar mogen vertrekken of landen op de luchthaven. 

Lees ook: Dit is waarom ruziënd KLM en Schiphol niet zonder elkaar kunnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van