Bedrijven

Apple heeft 52 miljard aan staatsleningen VS, meer dan veel landen

04 augustus 2017 17:54 Aangepast: 04 augustus 2017 17:55
Beeld © EPA

Apple heeft een enorm bedrag aan liquide middelen en beleggingen op de balans: 261 miljard dollar. Daarvan bestaat 52 miljard uit Amerikaanse staatsleningen. Als Apple een land was, dan zouden er maar 22 landen zijn waarvan beleggers meer staatsleningen uit de VS zouden hebben.

Apple behaalt al een tijd hoge winsten. Een flink deel daarvan heeft Apple opgepot en er als belegging obligaties en leningen voor gekocht. Apple heeft voor in totaal 52 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit.

Meer dan Nederlandse beleggers

De twee grootste houders van Amerikaanse staatsleningen zijn Japan en China, met elk zo'n 1,1 biljoen (1.100.000.000.000) dollar. Daarna volgen landen als Ierland, Brazilië, de Kaaimaneilanden en Zwitserland. Waarschijnlijk zitten hier heel wat beleggers om fiscale redenen.

Apple heeft ook nét iets meer staatsleningen dan Nederlandse beleggers: 52,6 miljard (Apple) versus 52,6 miljard (Nederland). 

Shell, ABN Amro, Randstad én Boskalis

Voor de in totaal 261 miljard dollar aan liquide middelen en beleggingen die Apple bezit kan het 1,2 keer Shell opkopen. Of heel Shell, plus ABN AmroRandstad en Boskalis.

Toen Apple dinsdagavond nabeurs beter dan verwachte cijfers publiceerde, steeg de koers de volgende dag met 6 procent, oftewel 48 miljard dollar. Dat was meer dan de marktwaarde van heel Ford.

Dividend en aandeleninkoop

De onderneming keert wel dividend uit aan aandeelhouders, in totaal zelfs ruim 13 miljard dollar. Daarmee heeft het Exxon gepasseerd als de onderneming die wereldwijd het meeste dividend betaalt. Maar de winst is nog vele malen hoger dan er aan dividend wordt uitgekeerd.

Apple gebruikt een deel van de beleggingen om eigen aandelen in te kopen. Sinds 2012 is het aantal uitstaande met 21 procent gedaald. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van