Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Kabinet ondersteunt business angels met 10 miljoen per jaar

09 mei 2017 19:45 Aangepast: 09 mei 2017 20:37
Minister Henk Kamp probeert Google Glass uit Beeld © ANP

Het kabinet trekt jaarlijks tien miljoen euro uit om startups in de technologische en creatieve industrie een zetje in de rug te geven. Met deze regeling hoopt het kabinet vermogende oud-ondernemers, ook wel angel investors genoemd, te verleiden om te investeren in veelbelovende bedrijven.

Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp bekendgemaakt tijdens de opening van de Week van de Ondernemer. In Nederland loopt het aantal investeringen in startups ver achter in vergelijking met andere landen. Door het risico met de overheid te delen, verwacht de minister een toename van angel investors.

Investeringsklimaat

In het eerste kwartaal van 2017 ontvingen in totaal vier Nederlandse bedrijven investeringen van business angels, blijkt uit cijfers van dealroom.co. Ter vergelijking: in heel Europa lag dit aantal op 271, goed voor een totaalbedrag van 711 miljoen euro. De gehele markt wordt door de Europese Vereniging voor Business Angels (EBAN) geschat op ruim 6 miljard euro.

De groep ex-ondernemers, zoals Boris Veldhuijzen van Zanten (TheNextWeb) en Floris Rost van Tonningen (Hyves), is volgens Kamp van vitaal belang voor het Nederlandse investeringsklimaat. "Business angels zijn bereid te investeren in een risicovolle fase van een onderneming en helpen met hun netwerk en expertise startups hun activiteiten uit te bouwen." 

Gezamenlijk fonds

De tien miljoen euro maakt onderdeel uit van de bestaande Seed Capital-regeling. Hierbinnen participeren overheid en private investeerders gezamenlijk in een fonds. De overheid verstrekt een renteloze lening tussen de 50.000 en een miljoen euro, twee durfinvesteerders vullen het fonds samen aan met eenzelfde bedrag. Het volledige bedrag wordt vervolgens geïnvesteerd.

De regeling heeft sinds de start in 2005 al 227 miljoen euro aan publiek geld opgeleverd. Hiermee hebben de 55 aangesloten fondsen tussen 2005 en 2015 in 296 startups geïnvesteerd. Bekende bedrijven die van de regeling gebruikt hebben gemaakt zijn betaalbedrijf Adyen, reiswebsite Travelbird en veilingwebsite Catawiki. 

Fiscale maatregelen

De Vereniging Business Angels Netwerk Nederland (BAN NL) vindt de plannen van Kamp een stap in de goede richting. Toch ziet de beroepsvereniging voor business angels liever fiscale maatregelen om het investeringsklimaat te verbeteren. "Geld is namelijk niet het probleem", zegt voorzitter Harry Helwegen. "Je moet het aantrekkelijk maken om te investeren."

Als voorbeeld noemt hij de fiscale maatregelen die in Engeland, Frankrijk en Duitsland zijn genomen, waar bijvoorbeeld de investeringskosten tot een bepaalde hoogte aftrekbaar zijn. "Dat levert meteen resultaat op. In de landen waar fiscale faciliteiten zijn ingezet zie je dat business angel investment enorm is toegenomen."

Verplicht salaris

Door de soepele terugbetalingsvoorwaarden is de Seed Capital-regeling erg interessant voor investeerders. Pas als er inkomsten zijn, hoeft er twintig procent terugbetaald te worden, totdat het eigen geïnvesteerde bedrag is terugverdiend. Daarna wordt vijftig procent afgedragen, totdat het ministerie van Economische Zaken haar investering heeft terugverdiend.

Het kabinet-Rutte III investeert jaarlijks totaal 50 miljoen in het stimuleren van startups. Zo stelde Kamp begin dit jaar 29 miljoen euro beschikbaar voor de versoepeling van de zogenaamde gebruikelijkloonregeling. Ondernemers hoeven zichzelf dan niet de verplichte 45.000 euro salaris uit te keren, maar mogen het de eerste drie jaar met minimumloon doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van