Ga naar de inhoud
Bedrijven

Digitaliseringskosten drukken fors op winst ING

ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers. Beeld © ANP

De digitalisering die ING Group wil doorvoeren drukt de winst in het vierde kwartaal van vorig jaar flink. Onder de streep resteert 750 miljoen euro, een winstdaling van 44 procent ten opzichte van het derde kwartaal.

Dat komt vooral omdat de bank 787 miljoen euro opzij zette voor 'herstructureringskosten en bijzondere waardeverminderingen'. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers in november kondigde de bank aan 1,1 miljard uit te trekken voor de reorganisatie die de bank doorvoert om 'een efficiëntieslag' te maken

In het vierde kwartaal liep de onderliggende nettowinst met een half miljard euro op naar 1,4 miljard euro

Jaarwinst van 5 miljard

Gecorrigeerd voor eenmalige posten boekte ING een nettowinst van 5 miljard euro over heel 2016. Dat was 18 procent meer dan een jaar eerder. De totale opbrengsten van de bank stegen met 5,5 procent naar 17,5 miljard euro. De bank trok wereldwijd bijna anderhalf miljoen nieuwe klanten aan en profiteerde van het afnemende risico op wanbetalingen.

De bank betaalt 0,66 euro per aandeel aan dividend over het jaar 2016. 

Voor dit jaar wil bestuursvoorzitter Ralph Hamers geen concrete verwachting uitspreken. Hij wees wel op de aanhoudende onzekerheid door de brexit, de onduidelijkheid over de koers van de VS onder Trump en verkiezingen in Europa. "Onzekerheid is nooit goed", concludeert de ING-topman. "Het kan onze klanten huiverig maken voor grote investeringen en zet een rem op de groei." Wel denkt hij dat de gevolgen van lage rente of zelfs negatieve rente gecompenseerd zullen worden door de groei van het bedrijf.