Bedrijven

ING wordt verdacht van witwassen in omkoopschandaal

21 maart 2017 18:32 Aangepast: 28 juli 2017 13:30
Beeld © ANP

ING is verdachte in een Nederlands strafrechtelijk onderzoek. De bank is volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij het omkoopschandaal van het telecombedrijf Vimpelcom. De Russische telecomgigant, die een hoofdkantoor heeft in Nederland, heeft smeergeld betaald aan de dochter van de president van Oezbekistan.

De beschuldigingen luiden: witwassen, het doen van geen of onvoldoende cliëntenonderzoek en het niet melden van vreemde transacties waardoor internationale corruptie mogelijk is gemaakt. Dat laat een woordvoerder van het OM aan RTL Z weten, na berichtgeving van het FD.

De bank noemt het onderzoek ook zelf in een passage in het jaarverslag (bladzijde 232), dat vorige week al uitkwam. Tot nu toe werd deze alinea over het hoofd gezien, terwijl de gevolgen 'significant' kunnen zijn, schrijft de bank zelf. De woordvoerder wil verder geen nadere toelichting geven. Het is onbekend of individuele werknemers van de bank verdachte zijn in het onderzoek.

Vorig jaar viel de Fiod al bij de bank binnen. Die inval blijkt verband te hebben met het strafonderzoek.

Omkopingszaak dochter president Oezbekistan

Vorig jaar trof het OM een schikking van maar liefst 358 miljoen euro in een grote omkopingszaak met telecombedrijf Vimpelcom. Het bedrijf betaalde tussen 2006 en 2012 in totaal ruim 144 miljoen dollar aan een brievenbusfirma van de presidentsdochter van Oezbekistan, in ruil voor frequenties op de gsm-netwerken in dat land. Ook ging er geld naar goede doelen, die te koppelen waren aan Oezbeekse overheidsfunctionarisssen.

Nooit eerder werd in Nederland zo'n grote boete opgelegd. Ook in de Verenigde Staten schikt het bedrijf: de Amerikaanse overheid kan eveneens bijna 400 miljoen dollar bijschrijven op de rekening. Door de schikking hoeft het bedrijf niet meer voor de rechter te verschijnen. Tegen die tijd had het bedrijf zelf overigens al 817 miljoen euro apart gezet voor de boetes. Inmiddels is de naam van Vimpelcom veranderd naar VEON en wil het bedrijf een notering aan de Amsterdamse Damrak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van