Bedrijven

Stofzuigerzakruzie moet opnieuw uitgevochten worden

11 mei 2017 16:43
Beeld © iStock

Stofzuigerfabrikant Dyson heeft een juridische overwinning geboekt in een zaak over de zuigkracht van stofzuigers. Volgens de Britse fabrikant zijn de Europese regels onterecht in het voordeel van de concurrentie.

Dyson verloor een eerdere zaak hierover, maar het Gerecht van de Europese Unie heeft de zaak in beroep terugverwezen naar de lagere rechter. Die moet er opnieuw naar kijken.

Waar gaat het over?

Sinds 2014 moeten stofzuigerfabrikanten op de verpakking aangeven wat de zuigkracht van de machine is. Maar anders dan de meeste andere fabrikanten van stofzuigers, maakt Dyson de apparaten zonder stofzuigerzak. En daar ontstond dan ook meteen het probleem.

De laboratoriumtesten die fabrikanten uitvoeren om de zuigkracht te meten, worden namelijk uitgevoerd met lege stofzuigerzakken. En daarmee hebben de concurrenten van Dyson een oneerlijk voordeel, vindt Dyson, want je stofzuigt nu eenmaal niet vaak met een volledig lege zak. In de praktijk zijn de prestaties dus minder goed dan voorgespiegeld. Daarom eiste Dyson dat de zuigkrachtlabelregelgeving aangepast zou worden.

De zakloze apparaten van Dyson zouden namelijk geen zuigkracht verliezen tijdens het schoonmaken.

Terugverwezen

In 2015 oordeelde de rechter in het nadeel van Dyson. Hoewel het hof erkende dat de zuigkracht minder wordt naarmate een zak voller wordt, was er naar het oordeel van de rechters geen betrouwbare alternatieve testmethode aangedragen.

Daarover zegt het Gerecht nu dat de rechter in eerste instantie de bewijzen die Dyson had aangevoerd niet juist heeft beoordeeld. Ook is het Gerecht van mening dat het zuigkrachtlabel de prestaties in de praktijk moet weergeven en niet die in een laboratorium worden gemeten.

De zaak moet daarom opnieuw worden gevoerd.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van