Toekomstmakers Top 100

WakaWaka brengt licht in de duisternis

04 september 2015 14:30 Aangepast: 19 september 2015 10:02
Beeld © WakaWaka

Een leuke gadget of een levensbehoefte? De WakaWaka is het allebei. Het is een zonnepaneel met een accu, ongeveer zo groot als je hand, dat een led-lampje 80 uur kan laat schijnen. Ook kun je er je telefoon mee opladen.

De WakaWaka is een van de innovaties uit Nederland die op de longlist van de Toekomstmakers Top 100 staat.

"We hebben een Robin Hood pricing model: Buy one, give one", vertelt Maurits Groen, een van de oprichters van het bedrijf uit Haarlem tegen RTL Z Toekomstmakers. Van elke verkochte WakaWaka in het Westen wordt ook een model geschonken aan mensen die geen toegang hebben tot stroom. Het gaat veelal om mensen in noodsituaties, zoals vluchtelingen, maar ook artsen die ebola-slachtoffers behandelen.

Vluchtelingen
Groen vertelt wat hij recent hoorde over een Syrische vluchteling die in Lesbos arriveerde. "Hij haalde een plastic zakje uit zijn jas met daarin zijn enige bezittingen: een mobiele telefoon en zijn WakaWaka die hij twee jaar eerder gekregen had in een vluchtelingenkamp. Dat ontroert me. Deze mensen zitten in een klote situatie, waar ze niks aan kunnen doen. Maar nu kunnen ze hun familie bellen en laten weten dat het goed met ze gaat."

Het basismodel van WakaWaka ('helder licht' in Swahili) kwam in 2012 op de markt: een klein zonnepaneel en lamp ineen. In 2013 werd een nieuwe variant met usb-ingang gelanceerd, waarmee radio’s en mobiele telefoons opgeladen kunnen worden. Inmiddels zijn er 700.000 WakaWaka’s in omloop.

Een kWh is duurder dan in Nederland, terwijl de meeste mensen 1,50 dollar per dag verdienen

In Rwanda loopt een project waarbij een alternatief businessmodel wordt getest. "Slechts 7 procent van de inwoners is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Als je aangesloten bent, betaal je je blauw. Een kWh is duurder dan in Nederland, terwijl de meeste mensen 1,50 dollar per dag verdienen", vertelt Groen.

Voor 7,50 dollar kan een Rwandees een 'prepaid WakaWaka' kopen, die geactiveerd moet worden met een code die voor een halve dollar te koop is. Met de code wordt de batterij voor een week ontgrendeld.

Het product is veiliger, goedkoper en beter voor het milieu dan het gebruik van kerosinelampen. De proef loopt tot eind dit jaar, afhankelijk van het resultaat wordt het model ook in andere landen uitgerold.

WakaWaka Base
Ook qua productontwikkeling zit het bedrijf niet stil. Met de WakaWaka Base kunnen drie mobiele apparaten of lampjes tegelijk worden opgeladen. Handig voor op de camping, maar ook op het platteland van Afrika. "Ik kan me voorstellen dat een vrouw die op de markt tomaten en uien verkoopt, dit product gebruikt als een extra bron van inkomsten. Waarschijnlijk verdient ze zelfs meer met het verkopen van elektriciteit", aldus Groen.

WakaWaka is een van de innovaties uit Nederland die staat op de longlist van de Toekomstmakers Top 100. Deze week besteedde Toekomstmakers ook aandacht aan twee andere innovaties die kans maken op een plekje in de Top 100: een urineverwerkingsfabriek en een bruggenbouwer op zee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore