Bedrijven

Volgens experts loopt deze bank voorop met fintech

13 mei 2017 15:42 Aangepast: 28 juli 2017 03:30
Benoit Legrand is hoofd fintech bij ING. Beeld © ANP

Banken hebben de mond vol van fintech, maar ING Bank loopt voorop. Niet alleen in Nederland, ook internationaal, zegt Don Ginsel van Holland Fintech.

ABN Amro, ING en Rabo laten heel wat hippe termen vallen in hun persberichten: betaalverzoeken via WhatsApp, Ideal-betalingen met een vingerafdruk, mobiel betaalplatform. Maar hoe ver zijn ze nu echt?

''ING loopt het hardst van stapel'', zegt Don Ginsel. Daarna komen ABN Amro, Rabobank en de Volksbank, het voormalige SNS Bank. Het niveau waarop die laatste drie staan is onderling vergelijkbaar, denkt hij.

'ABN Amro en Rabo verloren tijd'

Volgens Ginsel is het niet verwonderlijk dat ING voorop loopt. De andere banken hadden de laatste jaren te maken met interne strubbelingen. Zo heeft ABN veel tijd verloren met interne zaken, nadat het door de staat werd gered.

Ook Rabobank werd afgeleid, door de centralisatie van het bedrijf. Daardoor was de bank minder gefocust op de ontwikkeling van technologie, zegt Ginsel. 

Management

Daarbij heeft ING Bank een jong en innovatief georiënteerd managementteam, aldus Ginsel. Dat ING in het buitenland groter is, helpt ook. 

Ook Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, wijst ING Bank aan als voorloper: ''Ze liggen heel ver voor, ING is al helemaal gewend om als digitale bank te werken''. Volgens Versteeg komt daarna ABN Amro en pas daarna Rabobank.

Dat ING voorloopt op de concurrentie kun je volgens Versteeg onder meer zien aan de kosten. ING heeft veel lagere kosten dan ABN Amro. "De cost/income ratio bij ABN Amro is absurd." 

'Nog veel meer ontslagen bij banken'

Zowel Ginsel als Versteeg denken dat er in de sector nog een grote slag gemaakt zal worden. Er zullen nog heel wat ontslagen vallen, denkt Versteeg. Al jarenlang neemt het aantal bankkantoren af.

Die trend zal nog wel even doorzetten. Wel denkt Ginsel dat er een soort shop-in-shop bankkantoren zullen komen, zoals voorheen in postkantoren.

Meer op rtlz.nl:
Deze man moet van ING een snel techbedrijf gaan maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van