Ga naar de inhoud
Bedrijven

ABN Amro bezuinigt kerstpakket voor alle medewerkers weg

Beeld © ANP

Medewerkers van ABN Amro hebben van topman Gerrit Zalm te horen gekregen dat er geen kerstpakket voor hen inzit dit jaar. Dat scheelt de bank, die aan alle kanten bezuinigt, nog eens 1,5 miljoen euro.

Het was een lastige beslissing, aldus bestuursvoorzitter Zalm, maar ook 'de flinke kostenpost' kerstpakketten is geschrapt. Dat betekent dat de kleine 22.000 medewerkers het dit jaar moeten doen zonder kerstcadeaus van hun werkgever. Het schrappen van de pakketten á 70 euro levert de bank een besparing van 1,5 miljoen euro op, meldt BNR Nieuwsradio op basis van een interne memo van ABN Amro.

Daarin schrijft Zalm dat er ruimte moet komen voor groei bij de bank. Gisteren maakte het FD bekend dat ABN een stevige naheffing ontvangt van de Belastingdienst van 142 miljoen euro. Dit na een geschil over de aansprakelijkheid en belastingplicht van twee vermogende bv's van de bank, Simba Finance en Pumbaa Finance.

ABN schrapt tot 1375 banen

Ondertussen is ABN Amro flink aan het reorganiseren. De bank wil tot 1375 arbeidsplaatsen schrappen. Vooral ondersteunende functies moeten het ontgelden. Al werd vorige maand bekend dat ook de Raad van Bestuur wordt geraakt: directeur personeelszaken Caroline Princen vertrekt. Haar functie zou door de reorganisatie "te klein" zijn geworden.

In september kondigde ook Zalm zelf al aan dat hij in 2017 zal vertrekken. De topman maakt voor het eind van zijn termijn (die eigenlijk tot 2018 loopt) plaats voor een opvolger die de bank voor langere tijd kan leiden.