Ga naar de inhoud
Bedrijven

Staat verkoopt nog eens 7 procent aandelen ABN Amro

CEO Gerrit Zalm en zijn opvolger CFO Kees van Dijkhuizen bij de persentatie van de derde kwartaalcijfers Beeld © ANP

Er gaan weer nieuwe ABN Amro aandelen naar de beurs: in totaal verkoopt de Staat 7 procent van de aandelen, maakt het NFLI bekend.

NFLI, de organisatie die de aandelen namens de bank beheert, maakt in het persbericht nog geen prijs bekend.

Beleggers moeten er snel bij zijn: de inschrijving voor de aandelen sluit morgenochtend al om 9 uur. De transactie zal naar verwachting worden afgewikkeld op 21 november 2016.

ABN Amro werd 20 november vorig jaar op de beurs gelanceerd. Met de verkoop van de nieuwe (maximaal) 65 miljoen certificaten, is in totaal 30 procent van de bank verkocht.

Flinke bezuiniging

Vanmorgen kondigde ABN Amro aan nog eens 1500 voltijdsbanen te schrappen om daarmee 400 miljoen euro te besparen. De bezuiniging moet gerealiseerd worden door digitalisering van werkzaamheden en efficiënter te gaan werken. Ook op andere manieren wordt scherp naar de kosten gekeken: zo krijgt geen enkele medewerker een kerstpakket dit jaar. Zonder die maatregel had de bank nóg meer mensen moeten ontslaan, vertelde topman Gerrit Zalm vandaag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De bank zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna een vijfde stijgen, naar 607 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar leverden een plus op van 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel sloot (voordat het beursnieuws bekend werd) 4,13 procent lager op 20,90 euro.

'Geen florissante kwartaalcijfers'

Analisten reageerden kritisch op de cijfers. "Zo florissant vond ik het hele verhaal niet: in de cijfers zitten ook een aantal eenmalige baten. Dat komt ook omdat ze wat minder hoeven te reserveren voor de portefeuille met slechte leningen. Dat is natuurlijk een tijdelijk effect en niet echt een onderliggende verbetering van de cijfers die langdurig kunnen standhouden", zei analist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

Ook de behaalde doelstellingen heeft hij zijn twijfels. "Ze hebben hun doelstelling voor de kosten vorig jaar eigenlijk een beetje versoepeld, kun je zeggen. Ze mogen iets meer aan de bovenkant gaan zitten van hun eerder aangegeven bandbreedte. En dat is natuurlijk toch een slecht verhaal in combinatie met die 1500 banen." Hij denkt dat er te weinig mensen ontslagen worden om dezelfde lage kosten als ING te kunnen nastreven. 

'Ik kies ING Bank'

De koers van ABN Amro is sinds de introductie vorig jaar flink opgelopen. Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, zei vanmorgen in RTL Z Voorbeurs dat hij het aandeel veel te duur vindt. Als je wilt speculeren op een overname van ABN dan moet je wel lef hebben, zei hij. Als Versteeg kon kiezen, dan kocht hij 'natuurlijk' ING Bank.

ABN Amro is overigens niet de enige bank die afgelopen tijd flink heeft gesneden in de kosten. "Dat geldt voor alle bedrijven in de financiële sector", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Het is een branche met - nog steeds - hoge salarissen en dat zal terug moeten."