Ga naar de inhoud
Bedrijven

ABN Amro gaat bezuinigen, ook op personeel

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. Beeld © ANP

ABN Amro gaat volgend jaar fors bezuinigen op haar ondersteunende en controlerende activiteiten. De bank wil de kosten daarvan, 800 miljoen euro op jaarbasis, met een kwart verlagen en denkt het grootste gedeelte van de bezuinigingsronde volgend jaar al te realiseren.

De bank ziet 'significante' mogelijkheden om te besparen bij 'ondersteunende en controlerende activiteiten', zoals personeelszaken, financiële administratie en risicomanagement. Dat zal ook ten koste gaan van het personeel, schrijft Gerrit Zalm.

De details en omvang van de bezuiniging wordt pas over een paar weken duidelijk. Hij wil eerst praten met de ondernemingsraad. In totaal moet 200 miljoen euro bespaard worden op deze post. Dat is een kwart van het budget van de genoemde afdelingen. 

Bank kijkt naar verdere besparingsmogelijkheden

Het grootste gedeelte van de bezuinigingsronde zal volgend jaar al uitgevoerd worden. De bank blijft bovendien verder kijken of er nog meer bezuinigd kan worden: "Verdere kostenbesparingen op andere gebieden worden op dit moment geïnventariseerd en zullen dit jaar in gang worden gezet."

De nettowinst van de bank daalde in het afgelopen kwartaal met 35 procent naar 391 miljoen euro. Dat kwam vooral door de schikking rond rentederivaten voor ondernemers. De onderliggende winst steeg met 10 procent naar 662 miljoen euro. Daarin zit ook de opbrengst van aandelen in creditcardmaatschappij Visa, die de bank in het afgelopen kwartaal verkocht. 

Rentederivaten

De bank besloot eind juli na jarenlang gesteggel mee te werken aan de schikking voor ondernemers aan wie in de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten zijn verkocht. De bank had daar al 121 miljoen euro voor opzij gezet en verhoogde dat bedrag met 361 miljoen euro. Omdat het bedrag als 'kosten' worden gerekend, scheelt dat de bank 90 miljoen euro op de belastingaangifte. Netto blijft daardoor een reservering van 271 miljoen euro over. 

ABN profiteerde vorig kwartaal wel van het herstel in de Nederlandse economie. De afschrijvingen op oninbare leningen liepen weliswaar op tot 54 miljoen euro, maar bleven daarmee volgens de bank 'beperkt'. Daarbij namen de voorzieningen voor problemen met bedrijfsleningen af. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar hoefde de bank minder af te schrijven op slechte leningen

Gevolgen brexit

De bank waarschuwt verder voor de gevolgen van de brexit. Tot nu toe heeft de bank de 'deze situatie' goed het hoofd kunnen bieden, maar als de ECB de rente verder zou verlagen, dan kan dat de resultaten van de bank negatief beïnvloeden. 

Vorige maand waarschuwde de bank haar zakelijke klanten voor mogelijke negatieve rente

Meer op rtlz.nl:

Dit is een artikel van