Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Starbucks op ramkoers met fiscus'

Het Amerikaanse koffieconcern Starbucks trekt zich niets aan van het besluit van de Europese Commissie dat de belastingafspraak met de Nederlandse belastingdienst verboden staatssteun is. Daardoor dreigt het tot een confrontatie te komen met de fiscus.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. De jaarrekening van Starbucks Manufacturing Amsterdam zou voor de berekening van de belastbare winst zijn uitgegaan van de systematiek die vorig jaar door de Europese Commissie werd afgekeurd.

Op basis van die berekening moest Starbucks in Nederland ruim vier ton aan belastingen betalen. Maar er werd ook voor meer dan 33 miljoen euro aan royalty's betaald aan het Europese hoofdkantoor in Londen. Door het betalen van royalty's werd de winst in Nederland gedrukt.

Ruling door belastingdienst

De wijze waarop Starbucks in Nederland de winst berekend is afgesproken met de Nederlandse fiscus, een zogeheten tax ruling. Het is gebruikelijk dat de fiscus rulings afgeeft aan bedrijven. Die bedrijven hebben dan zekerheid over hoe de fiscus hun winst zal berekenen en hoeveel vennootschapsbelasting ze dus moeten betalen. Maar de Europese Commissie ging niet akkoord met die ruling en oordeelde dat het staatssteun is - en dat is verboden.

De Nederlandse Staat is in beroep gegaan tegen het besluit van de Commissie. Starbucks zou dat ook willen doen. Maar dat neemt niet weg dat Starbucks toch meer belasting moet betalen. Het koffiebedrijf moet alsnog minimaal 20 miljoen euro aan de Belastingdienst betalen.