Ga naar de inhoud
Bedrijven

Volkswagen riskeert boete Europese Commissie

Het gaat om auto’s met een drie liter V6-dieselmotor die tussen 2009 en 2015 zijn verkocht Beeld © ANP

Volkswagen riskeert een Europese boete omdat het een te lage CO2-uitstoot heeft gerapporteerd bij honderdduizenden van zijn voertuigen.

Dinsdagavond gaf de Duitse automaker toe dat men bij zo'n 800.000 voertuigen bewust te lage CO2-niveaus heeft gerapporteerd, wat leidt tot nog eens een tegenvaller van EUR2 miljard. Woensdag werd bekend dat van die 800.000 voertuigen, 98.000 een benzinemotor hebben, waardoor het emissie-schandaal dat in september aan het licht kwam, zich dus niet langer beperkt tot alleen dieselmotoren.

"Het is nu zaak om de feiten vast te stellen. De Commissie spoort Volkswagen aan om haast te maken met zijn interne onderzoek", zei Commissie-woordvoerster Lucia Caudet woensdag.

Volkswagen heeft de Commissie nog geen informatie verstrekt over de nieuwe onregelmatigheden, of waardoor ze zijn veroorzaakt, welke voertuigen erbij zijn betrokken en welke maatregelen de automaker gaat nemen om ze op te lossen, aldus Caudet. Volgens haar heeft de Commissie nauw contact met de Duitse toezichthouder en roept men andere lidstaten binnen de Unie waar Volkswagen actief is, op om ook onderzoek uit te voeren. De Commissie ondersteunt deze nationale onderzoeken via gezamenlijke testmethodes en de coordinatie van het uitwisselen van informatie, aldus de woordvoerster.

Woensdag gaf de Duitse minister van transport, Alexander Dobrindt, aan dat alle Volkswagen-modellen, dus zowel die met een benzine- als een dieselmotor, nu getest zullen worden.

"Alles wordt op zijn kop gezet en onderzocht", aldus Dobrindt. "Het probleem moet worden verholpen en de klant mag hiervan niet de dupe worden." Hij wil dat Volkswagen een klantcontactcentrum opzet.

Dobrindt verwacht dat de hogere CO2-uitstoot zal leiden tot hogere belastingen voor autobezitters en dat Volkswagen die kosten op zich gaat nemen.

Hoe hoog een eventuele boete uit zal vallen voor de Duitse automaker is nog niet duidelijk. EU-boetes kunnen worden opgelegd als de gemiddelde CO2-uitstoot boven de toegestane limiet uitkomt en dit kan per geregistreerd voertuig oplopen van 5 euro voor de eerste gram per kilometer, tot respectievelijk 15 euro en 25 euro voor de tweede en derde gram per kilometer, en 95 euro voor elke gram per kilometer daarna.