Bedrijven

Acht maanden cel voor zelfscannende winkeldief

25 januari 2017 16:47 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Supermarkten die klanten hun boodschappen zelf laten scannen en afrekenen zijn kwetsbaar voor diefstal. Een zelfscannende winkeldief die voor duizenden euro’s aan champagne en vlees stal bij Albert Heijn, moet nu acht maanden de cel in.

De winkeldief werd afgelopen zomer aangehouden op verdenking van een diefstal in Pijnacker. Uiteindelijk bleek hij met een medeverdachte binnen één maand vijf flinke winkeldiefstallen te hebben gepleegd, ook bij Albert Heijns in Nootdorp, Zoetermeer en Amstelveen.

Uit bestudering van camerabeelden en kassagegevens van de supermarkten bleek hoe de mannen te werk gingen. De winkeldief laadde zijn wagen vol met luxeartikelen, terwijl zijn medeverdachte wat kleine boodschappen deed en een tasje kocht. Zo kreeg de medeverdachte twee zelfscanbonnen. De winkeldief deed vervolgens net alsof hij zijn volle kar afrekende, maar vertrok door het winkelpoortje met een bon van zijn handlanger.

Champagne en zalmfilet

De buit aan flessen champagne, ossenhaas, entrecote, zalmfilet en een koffiemachine liep per keer in de honderden euro’s. Bij een diefstal in Amstelveen werd zelfs voor 890,34 euro gestolen. Na aanhouding van de mannen bleek er voor 1.775 euro aan goederen in hun auto te liggen, verpakt in tassen van Albert Heijn.

De rechtbank in Den Haag achtte de winkeldiefstallen bewezen en veroordeelde de man deze maand tot acht maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Daarbij woog de rechter mee dat de man professioneel en grootschalig te werk ging en al vaker tot celstraffen voor winkeldiefstal is veroordeeld.

'Maatschappij de dupe'

Ook benadrukte de rechtbank dat supermarkten door dergelijke diefstallen gedwongen worden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, waarvan de kosten worden doorberekend in de boodschappen die ze verkopen. "De maatschappij is dus als geheel de dupe van dit soort feiten", aldus het vonnis.

Begin 2015 veroordeelde een rechter een zelfscannende dief die voor 270 euro boodschappen deed en slechts 7,50 euro afrekende tot een boete van 300 euro. De rechter liet toen meewegen dat supermarkten door zelfscannen het klanten makkelijker maken om boodschappen te stelen.

Volledige zelfscan-super

Albert Heijn introduceerde zelfscannen begin jaren negentig in haar winkels. In 2015 konden klanten hun boodschappen zelf scannen in 210 Appie's. Concurrent Jumbo was overigens nog net iets groter, met 214 zelfscan-vestigingen. Datzelfde jaar opende Albert Heijn de eerste volledige zelfscan-supermarkt, in Amsterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore