Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'EU: belemmer bedrijven als Uber en Airbnb niet'

31 mei 2016 11:13 Aangepast: 31 juli 2017 08:30
Beeld © Getty Images

De Europese Commissie roept regeringen van de EU-landen op om bedrijven in de 'deeleconomie' als Uber en Airbnb niet te veel in de weg te leggen.

Dat schrijft de Financial Times. 'Brussel' zou de regels voor bedrijven uit de deeleconomie willen harmoniseren. Nu gelden er in de verschillende EU-landen vaak nog verschillende regels.

In landen als het Verenigd Koninkrijk wordt een bedrijf als Uber verwelkomd, maar in Frankrijk werd de topman van Uber nog opgepakt. In Nederland stopte UberPOP en er vond een inval plaats bij Uber.

Stimulans deeleconomie

Als in de hele Europese Unie de regels meer op elkaar zouden zijn afgestemd, dan zou dat een enorme stimulans zijn voor deelbedrijven. Landen alleen in het uiterste geval er toe moeten overgaan bepaalde diensten te verbieden, staat volgens de Financial Times in een concept dat donderdag zou worden gepubliceerd.

De nieuwe regels die er aan zouden komen lijken niet alleen maar goed voor bedrijven uit de deeleconomie. Zo zou de Europese Commissie willen voorstellen dat bedrijven die uitvoerende partijen niet zelf hun prijzen laten vaststellen of die hen verplichten klanten te accepteren worden geacht een arbeidsrelatie te hebben. 

Meer regels Airbnb

Ook Airbnb krijgt te maken met regels. Zo is in Berlijn het verhuren van je huis aan banden gelegd, net zoals in IJsland. In Amsterdam zijn er ook steeds meer klachten over Airbnb-vakantiegangers. 

In Nederland gaf minister Kamp vorig jaar aan meer rekening te willen houden met Airbnb.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore