Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Markt blijft voor Arcadis erg moeilijk, topman onverwacht weg

27 oktober 2016 11:12 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Neil MacArthur, oud-CEO van Arcadis Beeld © ANP

Ingenieursbureau Arcadis heeft het nog altijd bijzonder lastig. De markt in opkomende landen zit tegen, waardoor de omzet en winst van het bedrijf kelderen. Ook de beurskoers keldert, mede door het vertrek van de topman.

De pijn zit hem bij Arcadis in de opkomende markten. Die zijn goed voor bijna 30 procent van de omzet van het bedrijf, maar de omzet valt met 17 procent terug.

In een aantal landen gaat het bijzonder slecht. Zo keldert de omzet in Brazilië met 38 procent, terwijl de omzet in Azië met 12 procent onderuit gaat. In het Midden-Oosten blijft de omzet gelijk, maar de lage olieprijzen drukken nog altijd de orderontvangsten en Arcadis moet er ook langer wachten voordat rekeningen worden betaald. Zo is ondanks de lagere omzet het werkkapitaal opgelopen.

Alleen omzetgroei in Europa

Ook in Noord-Amerika, goed voor een derde van de totale omzet, krimpt de omzet met 6 procent. In Groot-Brittannië (17 procent van de omzet) valt de omzet 9 procent lager uit. De lagere koers van het pond hakt er hier flink in. Alleen op het Europese vasteland (een vijfde van de omzet) neemt de omzet wel toe: plus 3 procent.

Alles bij elkaar daalt de omzet van Arcadis met 7 procent. Het bedrijf geeft geen cijfers over het nettoresultaat, maar de winst vóór aftrek van rente en belastingen (ebita) daalt nog sterker dan de omzet; van 57,5 miljoen euro tot 38,6 miljoen euro.

De resultaten in het derde kwartaal zijn slechter dan verwacht. Arcadis zit al langere tijd in de hoek waar de klappen vallen. Dat leidde al tot een winstwaarschuwing. Eind april daalde de koers flink na de slechte cijfers over het eerste kwartaal, terwijl eind juli de koers ook al onderuit ging na de sombere vooruitblik.

Topman opgestapt

De slechte resultaten leiden ertoe dat topman Neil MacArthur is opgestapt, wegens verschil van inzicht over het beleid. Meestal duidt dat op ruzie in de top, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Financiële man Renier Vree is tijdelijk tot topman benoemd.

Het opstappen van MacArthur komt onverwacht. Hij krijgt nog 630.000 euro, dat is zijn jaarsalaris.

Banenverlies, maar meer banen in India en Filipijnen

Bij Arcadis zijn sinds vorig jaar september per saldo 800 banen (FTE) verdwenen. Daardoor zijn de arbeidskosten met 3 procent gedrukt. Het totale personeelsbestand van Arcadis is weliswaar gedaald, maar in zogeheten Global Excellence Centres zijn er juist 650 werknemers meer aan het werk. Dat is een stijging met de helft. De werknemers van Arcadis in India en de Filipijnen maken ontwerpen voor de onderneming.

''Als we de mogelijkheid hebben om daar werk te laten doen, dan doen we dat, om kosten te besparen'', aldus een woordvoerder. Volgens hem zijn er geen doelstellingen voor het aantal werknemers dat Arcadis in landen als India en de Filipijnen wil hebben. Het aantal werknemers daar zal wel toenemen, denkt hij.

Markt blijft slecht dit jaar

Voor de rest van het jaar ziet het er niet fantastisch uit. Het bedrijf denkt dat de marktomstandigheden gelijk zullen zijn aan die in de eerste drie kwartalen.  De orderportefeuille daalt met 3 procent. Uit ontwikkelde landen komen wel meer orders, maar dat weegt niet op tegen de daling van de orders in opkomende landen met 17 procent.

Beleggers zijn geschokt door de cijfers, de vooruitzichten en de onrust in de top. De koers daalt zo'n 12 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore