Bedrijven

Nederlandse 3D-printerbouwer haalt 15 miljoen euro op

14 september 2016 14:12 Aangepast: 30 juli 2017 10:00
De printers van Ultimaker worden ook in het klaslokaal gebruikt Beeld © Ultimaker

Het is Geldermalsen gevestigde Ultimaker heeft een flinke lening van de Europese Investeringsbank gekregen: 15 miljoen euro. De 3D-printerbouwer wil het geld gebruiken om meer onderzoek te doen.

Het volledige bedrag wordt volgens Ultimaker-ceo Jos Burger uitgegeven aan de ontwikkeling van zijn nieuwe 3D-printer die volgend jaar verschijnt. "Met name de printkop, dat is het belangrijkste onderdeel waar heel veek zaken bij komen kijken", zegt Burger. "Denk aan de aanvoer van het plastic en de juiste druk en temperatuur."

Ultimaker levert zijn producten aan bedrijven als Tesla, Volkswagen en Apple en verkocht vorig jaar 20.000 3D-printers. Daarmee draaide het bedrijf een omzet van 30 miljoen euro: een verdubbeling ten opzichte van 2014.

Bedrijven en universiteiten

Ultimaker begon in 2011 met het verkopen van zelf in elkaar gesleutelde 3D-printers aan hobbyisten. Nu werken er 200 mensen bij het bedrijf en worden de printers vooral aan het bedrijfsleven en scholen verkocht. De prijzen variëren van 1000 tot 2500 euro. Daarnaast brengt het bedrijf updatepakketten voor zijn huidige printers uit, bijvoorbeeld nieuwe 3D-printkoppen die beter en nauwkeuriger printen.

Bedrijven kopen 3D-printers omdat ze nieuwe producten of onderdelen tegen lage prijzen kunnen testen: 3D-printen is een stuk goedkoper dan handwerk. Er is alleen een 3D-printer en wat plastic nodig om een design tot leven te laten komen. Daarvoor levert Ultimaker ook eigen software: Cura, waarmee je 3D-modellen klaarmaakt voor het printen.

30 miljoen euro

Burger wil volgend jaar een investeringsronde houden om een bedrag van rond de 30 miljoen euro op te halen. De lening van de Europese Investeringsbank wordt tot die tijd gebruikt om de ontwikkeling van de nieuwe industriële 3D-printer te financieren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore