Ga naar de inhoud
Bedrijven

KLM uitkopen? Sympathiek maar juridisch onmogelijk

Beeld © ANP

Ja, het plan van een Nederlandse ondernemer om KLM via crowdfunding uit te kopen bij Air France is sympathiek en kan op veel steun rekenen. Maar juridisch gezien is het op dit moment onmogelijk.

Dat zegt emeritus hoogleraar luchtvaarteconomie Hugo Roos tegen RTL Z. De luchtvaartmaatschappij blijft namelijk door een speciale beschermingsregeling in handen van de regering. “Door deze bescherming kun je KLM dus ook niet uitkopen bij Air France. De rechten van KLM zitten in een stichting en kunnen op dit moment niet zomaar losgeweekt worden. Al kan die politieke situatie in de toekomst mogelijk veranderen”, aldus Roos.

De uitkoopactie van ondernemer Ronald Bobbe om KLM met behulp van crowdfunding weer een Nederlands bedrijf te maken, steunt hij desondanks wel. Roos: "Het idee dat KLM te groot is voor Nederland moet echt de wereld uit. Ik juich deze actie daarom toe. Het is bijzonder als een ondernemer de bevolking kan mobiliseren om te voorkomen dat de Fransen teveel invloed krijgen. Ook al is het slechts symbolisch."

Oer-Hollands merk
Ook imagodeskundige Rik Riezebos noemt het een sympathieke actie. Dat juist KLM op deze steun kan rekenen verbaast hem niet. "KLM is oer-Hollands merk waarvan veel mensen niet willen dat het in buitenlandse handen valt. Het is van oudsher onze trots in het buitenland en heeft de Nederlander altijd het gevoel gegeven dat we meedoen op internationale schaal", legt hij uit.

Riezebos geeft aan zelf ook wel mee te willen doen aan de "Wij kopen KLM’-actie".

"Al ben ik geen crowdfundingspecialist klinkt het ophalen van 900 miljoen euro als een mission impossible. Maar misschien is het sowieso goed om de politiek eens met de neus op de feiten te drukken. KLM is een visitekaartje voor ons land."