Ga naar de inhoud
Bedrijven

Industrie kreeg te veel gratis rechten om te vervuilen

De Nederlandse industrie heeft meer emissierechten CO2 gekregen dan waar ze recht op had. Industriële bedrijven, als Shell, DSM en AkzoNobel mochten daardoor kosteloos de lucht vervuilen.

De gezamenlijk Nederlandse industrie heeft te veel kosteloze certificaten voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) toegewezen gekregen. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een donderdag gepubliceerd advies.

Vervuilen wordt duurder
Europese bedrijven krijgen van hun nationale overheid jaarlijks een aantal zogenoemde emissierechten cadeau, de rest moeten zij zelf bijkopen. De Europese Commissie bepaalde in 2013 hoeveel certificaten in de jaren tot en met 2020 mogen worden verstrekt. Dat aantal daalt jaarlijks. Het is de bedoeling dat daardoor de prijs van CO2-uitstoot stijgt, zodat bedrijven gestimuleerd worden klimaatvriendelijker te werken.

Enkele Nederlandse bedrijven, waaronder Shell, DSM, AkzoNobel en ook de NAM, zijn naar de Raad van State gestapt omdat zij vinden dat zij te karig bedeeld zijn. Ook in Italië en Oostenrijk lopen dergelijke procedures. All drie de landen hebben het Europees Hof om advies gevraagd.

Advocaat-generaal Juliane Kokott meent evenwel dat de Europese Commissie juist te ruimhartig is geweest bij de vaststelling van het aantal gratis uit te delen emissierechten, en binnen een jaar met een nieuw besluit moet komen. Dat betekent overigens niet dat de bij de zaak betrokken bedrijven nu alsnog moeten bijbetalen.

Het advies van de advocaat-generaal aan het hof is niet bindend, maar wordt doorgaans door de rechters gevolgd.