Ga naar de inhoud
Bedrijven

Winstgroei Alibaba van 85 procent valt beurs tegen

Topman Jack Ma van Alibaba Beeld © EPA

De Chinese webwinkel Alibaba heeft een mooi kwartaal achter de rug. De omzet stijgt fors, vooral door de internationale webshopactiviteiten zoals AliExpress. De winst groeit met 85 procent, maar de markt had op nog meer gerekend.

Alibaba's webshop verkocht in China 40 procent meer, in de rest van de wereld verviervoudigde de omzet ruimschoots. Al met al neemt de omzet van de kernactiviteiten, de webwinkel, toe met 47 procent.

De andere activiteiten, zoals cloud computing en digitale media (films en muziek), verdubbelen of verdrievoudigen in omzet.   

Winst stijgt wel iets minder dan verwacht

De webshop is nog altijd goed voor 82 procent van de omzet, maar dat is wel minder dan de 89 procent van een jaar eerder. De totale omzet komt uit op 5,6 miljard dollar. De winst stijgt met met een duizelingwekkende 85 procent, tot ruim 1,4 miljard dollar, maar dat is wel minder dan analisten hadden verwacht.

Op de beurs in New York, waar het Chinese bedrijf is genoteerd, daalt de koers met 3 procent.

Meer uitgaven aan nieuwe activiteiten 

Die iets lager dan verwachte winst werd veroorzaakt door hogere uitgaven aan clouddiensten en in de productie van entertainment. Ook was het bedrijf wat meer kwijt aan belasting.

Maar de hogere uitgaven legden het bedrijf geen windeieren, gezien de flinke omzetstijgingen bij clouddiensten en media en entertainment.

Alle winst uit webwinkel

Ondanks de groei bij nieuwe activiteiten komt nog altijd alle winst uit de webshop. Cloud computing en digital media en entertainment draaien nog met verlies. Het verlies bij cloud computing blijft gelijk (terwijl de omzet dus groeit), maar het het verlies bij digital media neemt fors toe.