Video

Grootste schip ter wereld ontmantelt geflopt SBM-boorplatform

06 oktober 2016 18:01 Aangepast: 30 juli 2017 04:30
Beeld © Allseas

Afgelopen maand voltooide het grootste schip ter wereld zijn eerste commerciële klus. Het optillen en afvoeren van het nooit in gebruik genomen Yme-olieboorplatform - dat SBM Offfshore honderden miljoenen euro's heeft gekost - is prachtig in beeld gebracht.

Het duurde lang voordat mammoethefschip Pioneering Spirit gebruiksklaar was. Maar na ruim een jaar vertraging werd op 22 augustus dan eindelijk de eerste klus geklaard in opdracht van SBM Offshore. In het Noorse gedeelte van de Noordzee tilde het schip van 382 bij 124 meter het Yme-olieboorplatform van zijn onderstel.

Nieuw record

Daarmee brak Allseas, eigenaar van het schip van 2,6 miljard euro, een record. De verwijdering van het platform van 13.500 ton is de grootste offshore lift ooit. Al is dat maar tijdelijk: het schip heeft een hefvermogen van 48.000 ton (ruim zes Eiffeltorens) en zal komende zomer Shells Brent Delta-platform gaan oppakken.

In enkele dagen kwam het Yme-platform los. Daarvoor ontwierp Allseas speciale snijmachines (te zien in de video) die de poten onder het platform in enkele uren doorzaagden.

Het optillen was vervolgens nog even spannend. Het gewicht was gezien het hefvermogen niet heel zwaar, maar het platform zelf bewoog enorm tijdens de operatie. Al had Allseas rekening gehouden met het bekende instabiele ontwerp ervan.

Hoofdpijndossier

Met de verwijdering komt het einde van het hoofdpijndossier van SBM Offshore in zicht. Het bedrijf uit Schiedam bouwde Yme voor het Canadese Talisman Energy, maar het platform bleek na jaren van vertraging niet veilig. Uiteindelijk moest het zelfs ontruimd worden nadat er scheuren werden ontdekt in de betonnen pijlers.

In 2013 schikte SBM Offshore met Talisman voor 470 miljoen dollar. Dit nadat er al honderden miljoenen dollars moesten worden afschreven op het project. In 2014 legde SBM daarom een claim neer bij zijn verzekeraars van 1,3 miljard dollar. Die claim loopt nog altijd, laat SBM weten aan RTL Z.

Ondertussen is Yme zelf in handen gekomen van Veolia Environnement. Het Franse bedrijf demonteert het platform verder in Noorwegen. De Pioneering Spirit is weer terug in de haven van Rotterdam, waar momenteel de laatste vier hefbalken worden geïnstalleerd.

RTL Z kreeg een rondleiding aan boord van het schip, bekijk hier de foto's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore