Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Meer vliegtuigen vertraagd door slecht weer

21 december 2015 14:28 Aangepast: 21 december 2015 14:40
Beeld © EPA

Heb je dit jaar te maken gehad met een vertraagd vliegtuig vanwege slecht weer? Dan ben je niet de enige; volgens organisatie EUClaim werden dit jaar ruim 6500 vluchten geannuleerd of vertrokken ze minimaal drie uur later.

Dat is een toename van 11,5 procent en een kwart meer dan in 2014, blijkt uit een voorlopige schatting van het bedrijf. Passagiers konden in minder dan de helft van de gevallen aanspraak maken op een schadevergoeding. 

Tot en met Nieuwjaar wordt relatief goed weer voorspeld, dus verwacht wordt dat het aantal niet veel meer zal oplopen. Bijna 3200 vluchten liepen een lange vertraging op waarvoor de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk kon worden gesteld.

Technische problemen wel recht op vergoeding
Bij slecht weer is sprake van overmacht en hoeven luchtvaartmaatschappijen niks te betalen. Met name eind maart en begin november zaten harde wind en dichte mist het vliegverkeer flink dwars. Eén vliegtuig moest zelfs uitwijken naar Brussel. Ook de zomerstorm van 25 juli verstoorde de dienstregeling flink.

Eerder bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat passagiers recht hebben op schadevergoeding als een vlucht wordt geannuleerd vanwege onvoorziene technische problemen. De hoogte van het bedrag van compensatie hangt af van de duur van de vertraging en de afstand van de vlucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore