Bedrijven

Philips boekt flinke winst, omzet stijgt

24 januari 2017 07:32 Aangepast: 29 juli 2017 03:00
Beeld © ANP

Philips behaalde in het vierde kwartaal een hogere omzet, terwijl het verlies omsloeg in een winst. Het bedrijf wil het dividend handhaven op 80 eurocent per aandeel.

Dat blijkt uit de resultaten over het vierde kwartaal. Philips, inclusief de vorig jaar verzelfstandigde lichtdivisie die nog altijd kampt met dalende verkopen, behaalde een kwartaalomzet van 7,2 miljard euro. Dat betekent een groei van 3 procent.

Philips heeft nog altijd ruim 71 procent van de aandelen in Philips Lighting en daarom worden de resultaten van dat bedrijf (dat sinds kort een eigen beursnotering heeft) nog volledig opgenomen bij Philips.

Het technologiebedrijf liet bovendien onder de streep een positief resultaat zien, na een verlies in de laatste drie maanden van 2015.

Nettowinst

De nettowinst kwam uit op 640 miljoen euro, tegen een verlies van 39 miljoen euro een jaar eerder. Dat tekort werd mede veroorzaakt door eenmalige kosten die Philips maakte om pensioenrisico's af te kopen. De winst per aandeel was 68 eurocent, tegen een verlies van vijf eurocent in dezelfde periode een jaar eerder.

Over geheel 2016 steeg de omzet licht tot 24,5 miljard euro. De nettowinst verbeterde van 659 miljoen euro tot bijna 1,5 miljard euro. Per aandeel is dat van 70 eurocent tot 1,58 euro.

Problemen met defibrillatoren

Philips heeft in de VS opnieuw te maken met een productieprobleem. Nu gaat het om de productie van defibrillatoren, waar bij inspecties van de keuringsdienst FDA onvolkomenheden aan het licht zijn gekomen.

Het bedrijf is in gesprek met het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat optreedt namens de FDA. Hoewel die discussies nog niet zijn afgesloten, gaat Philips er vanuit dat de kwestie 'betekenisvolle gevolgen' zal hebben voor de bedrijfsvoering bij het betreffende onderdeel.

De FDA tikte Philips in 2011 ook al op de vingers. Een fabriek in Cleveland waar medische scanners worden gemaakt, ging daarop tijdelijk dicht. De resultaten zouden daar jaren onder lijden. Volgens een woordvoerder verwacht Philips 'geen tweede Cleveland', omdat sindsdien de productieprocessen al aanzienlijk zijn verbeterd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore