Als de Amerikaanse president Donald Trump zijn land terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs, heeft dat nadelige gevolgen voor bedrijven uit de Verenigde Staten, waarschuwt Shell-topman Ben van Beurden.
"Ik denk dat de VS zwakker staan als ze zich terugtrekken en ervoor zorgen dat ze niet meer uitgenodigd worden voor andere onderhandelingen'', zegt Van Beurden in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.
Van Beurden wijst er op dat veel Amerikaanse bedrijven actief zijn op het gebied van de energietransitie. "Op de een of andere manier ondervinden zij waarschijnlijk eerder nadeel dan voordeel van het uit het klimaatakkoord stappen door de VS. Dus ik zie geen positieve kant."
De uitlatingen van de topman zijn opmerkelijk, er is tot nu toe weinig kritiek uit het bedrijfsleven op Trump, die belastingverlagingen en minder regels heeft beloofd.
'Akkoord zal hooguit zwakker worden'
Shell is van plan steeds meer te investeren in de energietransitie in de komende jaren. "Met de VS als onze grootste investeringslocatie, zou ik het spijtig vinden als veel bedrijven hier mogelijk op achterstand komen te staan."
Van Beurden denkt echter niet dat de overstap naar hernieuwbare energie in gevaar komt als Trump besluit het Parijse akkoord de rug toe te keren. Het akkoord zal er wel zwakker van kunnen worden denkt hij, maar de VS heeft volgens hem niet de macht om deze maatschappelijke trend te keren.
Beleid Trump niet slecht voor Shell
De verkiezing van Trump is overigens geen reden geweest om investeringen te heroverwegen, zegt Van Beurden, omdat alle beslissingen over investeringen toch pas economisch relevant worden na Trump's periode in het Witte Huis.
Shell is bovendien helemaal niet ontevreden met Trumps plannen om het belastingsysteem op de schop te nemen, te investeren in infrastructuur en de regeldruk te verminderen. Van dat laatste lijkt Shell al te profiteren bij de bouw van een petrochemische fabriek in Pennsylvania en olieboringen in de Golf van Mexico.
Waar Shell in ieder geval niet meer gaat investeren, is in olieboringen in de zee bij Alaska. Dat heeft het bedrijf ondanks felle protesten wel geprobeerd, maar in 2015 trok Shell zich terug. Ben van Beurden zegt daar nu over: "Arctic offshore? Nee. We zijn er klaar mee. We hebben onze episode er gehad."
Lees ook: Waarom Shell de wereld niet in één dag kan veranderen (volgens Shell)