Ga naar de inhoud
Bedrijven

Aandeelhouders tegen Shell: stel nu eens doelen om te verduurzamen

Een raffinaderij van Shell. Beeld © EPA

Een groep activistische aandeelhouders heeft Shell gevraagd concrete doelen te stellen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Dat blijkt uit een brief van de investeerders, die samen optrekken in de vereniging Follow This. De aandeelhouders willen dat Shell doelen stelt die de uitstoot in lijn brengen met de doelen van het klimaatakkoord in Parijs en daar ook verantwoording voor aflegt. Volgens de investeerders kan het bedrijf op die manier de concurrentie op achterstand zetten.

Olie blijven oppompen

Follow This probeert Shell al langer meer in de richting van duurzame energie te bewegen, tot nu toe zonder al te veel resultaat. Want hoewel Shell investeert in bijvoorbeeld windenergie, blijft het ook stug olie oppompen. De vraag naar olie en gas blijft de komende tientallen jaren namelijk groot, zei topman Ben van Beurden bij de presentatie van de meerjarenplannen deze zomer. 

Shell bevestigt de resolutie van Follow This te hebben ontvangen en gaat die bestuderen. "Zoals gebruikelijk publiceren we in aanloop naar onze aandeelhoudersvergadering in mei, in de zogenoemde Notice of Meeting naast de agendapunten, onze reactie en bijbehorend stemadvies op ingediende resoluties van aandeelhouders."

Moeizaam kwartaal

Shell heeft een moeizaam jaar achter de rug vanwege de lage olieprijs. Mede door kostenbesparingen werd het dividend wel gehandhaafd, voor beleggers de belangrijkste paraaf in de kwartaalcijferverslagen van de oliereus.