Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nuon wil zijn kolencentrale sluiten of verkopen

Een protest van Greenpeace bij de kolencentrale op de Maasvlakte. Beeld © ANP

Energiebedrijf Nuon is bereid zijn laatste kolencentrale in Nederland, de Hemweg-centrale in Amsterdam, eerder te sluiten. Directe aanleiding is het feit dat het geen biomassa-subsidie heeft gekregen om de kolencentrale 'te verduurzamen'.

De kolencentrale zou het uit kunnen houden tot 2034, maar kleine kans dat hij ook nog zo lang zal blijven draaien. Nuon kijkt nu naar twee opties: verkoop of vervroegd sluiten, mits dat 'eerlijk en verantwoord' gebeurt voor de medewerkers. 

De sluiting van alle kolencentrales in Nederland lijkt volgens Nuon - gelet op de toekenning van de biomassa-bijstooksubsidies aan RWE, Engie en Uniper - nog ver weg. "Wij hopen dat de overheid snel duidelijkheid verschaft over haar plannen om kolen in Nederland uit te faseren", aldus het energiebedrijf in een verklaring.

Centrale verkopen is slecht voor klimaat

Volgens Greenpeace geeft Nuon het goede voorbeeld door opnieuw kenbaar te maken te willen stoppen met kolen. "Maar stoppen met kolen betekent de kolencentrale sluiten. De centrale verkopen helpt het klimaat niet verder", aldus de organisatie in een reactie. Om de doelen uit het klimaatakkoord te halen moeten volgens Greenpeace alle Nederlandse kolencentrales voor 2020 dicht.