Energieconcern Nuon heeft eindelijk een prijskaartje gehangen aan het sluiten van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam: 55 miljoen euro. Daarbij zou Nuon afzien van gemiste inkomsten na 2020.
Voor een sociaal plan voor de medewerkers zou 40 miljoen euro nodig zijn en voor het ontmantelen van de centrale 10 tot 15 miljoen euro, zegt een woordvoerder van Nuon tegen RTL Z.
Vorige week bood duurzame energieleverancier Vandebron 1 miljoen euro voor de centrale. De gemeente Amsterdam verdubbelde dat bedrag, maar 2 miljoen euro is veel te weinig om de tent te sluiten. Alleen al voor een sociaal plan is dus vele meer geld nodig. Volgens Nuon is het personeel van de centrale vaak wat ouder is en er al langere tijd werkt, soms wel 20 jaar.
Afzien van winsten na 2020
Nuon is bereid de centrale in 2020 te sluiten, waarbij het dus afziet van (eventuele) winsten tussen 2020 en 2034. De centrale kan namelijk nog tot 2034 mee. Om welk bedrag het gaat bij de winsten waar Nuon van af ziet wil het niet zeggen. De centrale zou nu een marktwaarde hebben van 250 miljoen euro.
De kolencentrale in Amsterdam is de laatste kolencentrale van Nuon in Nederland, maar was wel goed voor bijna een derde van de energieproductie van het bedrijf in Nederland in 2016. Verder heeft Nuon nog wel gasgestookte centrales en wekt het energie op met wind en zon.
Geen subsidie voor bijstook biomassa
Eind vorig jaar zei Nuon al dat het bereid was de Hemweg-centrale te sluiten. Reden daarvoor was dat Nuon geen subsidie kreeg om in de centrale biomassa bij te stoken. Nuon zegt ook dat moederonderneming Vattenfall, naar klimaatneutrale energie wil.
Een woordvoeder van Nuon wil niet ingaan op de vraag wat het zou willen doen met de grond waarop de kolencentrale staat. Op het terrein staat ook nog een gasgestookte centrale.
Nuon werd in 2009 gekocht door het Zweedse Vattenfall. Tot en met 2014 werd werd er al 5,6 miljard afgeschreven op Nuon.