Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Een vacature zoek je straks ook gewoon op Google

19 mei 2017 14:27 Aangepast: 28 juli 2017 02:00
Bezoekers van een beurs in Beijing bij een stand van Google. Beeld © Getty Images

Google begint binnenkort ook met een zoekservice voor vacatures. En dat zou weleens slecht nieuws kunnen zijn voor de uitzendbureau's.

Google for Jobs maakt vacatures op verschillende sites, zoals LinkedIn en Monsterboard, doorzoekbaar. De banenzoekmachine maakt het mogelijk om vacatures te filteren op zaken als functie, plaats en datum. Ook wordt het mogelijk om onderscheid te maken tussen parttime en fulltime aanstellingen. Daarnaast laat Google zien hoeveel tijd het kost om op en neer te forensen naar die mogelijke nieuwe baan.

Het bedrijf gaat de nieuwe dienst de 'komende weken' uitrollen in de Verenigde Staten. Daarna moet de service ook beschikbaar komen in andere landen. Om gebruik te maken van Google for Jobs hoeven gebruikers niet naar een apart deel van de zoekmachine. Het ingeven van een baangerelateerde zoekopdracht is voldoende om de vacatures in de buurt tevoorschijn te halen.

Alerts met zelflerend algoritme

Google zal het ook mogelijk maken om een alert in te stellen als er geen vacature is voor de functie waarop je wilt solliciteren. Bij het vinden van geschikte functies maakt het bedrijf gebruik van machine learning. Zo moet het zoekbedrijf bepaalde typen vacatures afkomstig van verschillende sites op de juiste wijze gaan categoriseren en groeperen.

De plannen van Google om een zoekmachine voor banen te beginnen vallen slecht bij beleggers in het aandeel Randstad. Het Nederlandse uitzendbedrijf stond vrijdag, net als de Zwitserse branchegenoot Adecco, onder druk op de beurs.

Randstad in de min

Randstad haalt ongeveer 20 procent van zijn omzet uit Noord-Amerika en beleggers hebben zorgen dat deze opbrengsten wat onder druk komen te staan. Randstad stond omstreeks 12.45 uur 2 procent in de min, en was daarmee met afstand de grootste verliezer onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Adecco leverde op de beurs van Zürich 1,4 procent in. 

Eerder vandaag kondigde Markplaats ook aan al dat het bedrijf wil groeien als vacaturesite. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore