Bedrijven

Miljoenenschade voor kippenboeren: 'Dit gaat velen de kop kosten'

03 augustus 2017 18:53 Aangepast: 03 augustus 2017 20:43
De schappen van Albert Heijn zijn inmiddels grotendeels leeg. 14 van de 38 soorten eieren zijn uit de schappen gehaald Beeld © RTL Nieuws

Het eierschandaal dat leidde tot het stilleggen van vele bedrijven en het uit de handel nemen van grote hoeveelheden doosjes eieren, laat flinke schade achter in de pluimveesector. "De imagoschade is enorm."

Martijn van Veldhuizen is vanavond druk bezig. Zijn opslag puilt uit van de eieren en zelfs de inpakschuur staat vol. Morgenochtend worden er 170.000 eieren opgehaald voor vernietiging bij zijn boerderij in Lunteren, de plek in Nederland waar de meeste 'giftige eieren' vandaan komen.

"Daar moet ik nog voor betalen ook", verzucht hij. Bovenop de 25.000 euro aan goederen die wordt vernietigd, kost het ophalen een kleine tweeduizend euro.

Fipronil

Sinds er fipronil, een luizenbestrijdingsmiddel, werd gevonden in eieren verspreid over Nederland, staan pluimveehouders zwaar onder druk. Volgens Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), loopt de schade voor pluimveehouders inmiddels in de miljoenen.

Sinds maandag weet Van Veldhuizen dat ook zijn bedrijf slachtoffer is geworden. "Dit is allemaal de schuld van een of andere idioot; iemand die heeft gerommeld."

De verdachtenlijst

Veel andere bedrijven hoorden vorige week al dat hun eieren op de verdachtenlijst staan. Afgelopen maandag werd die lijst online gezet en sloeg de paniek pas echt toe. De gevaarlijkste eieren zouden afkomstig zijn van een bedrijf uit het plaatsje Eck en Wiel. "We schrokken gigantisch", zegt eigenaar Bert van Leeuwen nu.

De schade liep al snel in de tienduizenden euro's, al lijkt er nu ook hoop aan de horizon te gloren. Het bedrijf van Van Leeuwen bestaat uit twee stallen: een voor scharreleieren en een voor vrije uitloopeieren. Alleen die tweede stal was schoongemaakt met het bewuste gif.

Specifiekere codes

Meteen nadat de NVWA de noodklok luidde, probeerde Van Leeuwen de toezichthouder te overtuigen van zijn 'schone stal'. Met succes. Sinds vanmiddag zijn de codes op de website van de NVWA specifieker gemaakt waardoor ongeveer een derde van Van Leeuwens bedrijf weer kan opereren.

Vanochtend stond er alweer een vrachtwagen voor de deur om de veilig verklaarde eieren op te halen. "We moeten de schade nog bekijken, maar dit kan voor ons de redding zijn."

Aantal onveilige eieren neemt toe

De schade is hoe dan ook groot. Waar sommige eieren veilig worden verklaard, zijn vele andere soorten nu juist aangemerkt als onveilig. Zojuist steeg het aantal bedrijven met vergiftigde eieren van 28 naar 138 soorten.

Albert Heijn bevestigt aan RTL Z vandaag al veertien soorten uit de schappen te hebben gehaald, op advies van de NVWA. De meeste bedrijven blijven vooralsnog dicht.

Thumbnail

Grote hoeveelheden eieren wachten op vernietiging. (Beeld: RTL Nieuws)

Clemens BV, een grote exporteur uit Bergeijk, verkoopt wereldwijd ongeveer een half miljard eieren per jaar. "De schade heb ik nog niet precies uitgezocht, maar voor de Nederlandse markt houd ik rekening met een halvering bij ons", zegt de eigenaar.

Kippen ruimen?

Hij vreest voor de komende tijd. "Sinds in Nieuwsuur is gezegd dat mensen voorlopig moeten uitkijken, is de imagoschade enorm. Vroeger vertrouwden mensen een Nederlands eitje, nu is er wantrouwen." Over zijn eigen bedrijf heeft hij geen zorgen. "Maar voor de boeren is dit dramatisch."

Zowel Van Veldhuizen als Van Leeuwen houden er rekening mee dat de problemen nog maanden voortduren en daarmee de schade blijft oplopen. De tienduizenden euro's schade die nu worden ingeboekt lopen dan wellicht op tot tonnen. De grote angst voor bedrijven is dat uiteindelijk ook kippen geruimd zullen worden.

"Dan kun je weer opnieuw beginnen", zeggen ze. Er moeten nieuwe kippen worden gekocht, de stal volledig schoongemaakt en voor de kippen weer kunnen gaan leggen, ben je een half jaar verder, aldus de pluimveehouders.

Kosten voor eigen rekening

Even werd gehoopt op een helpende hand van de overheid, maar die maakte vandaag bekend de verliezen als bedrijfsrisico te zien en dus geen financiële hulp te geven. De kans dat verzekeraars de kosten op zich nemen valt ook te betwijfelen, omdat de besmetting het gevolg is van frauduleus handelen.

Inmiddels krijgt de NVWA ook kritiek te verduren. Communicatiedeskundige Bart Maussen van Dutch Reputation Management Group hekelt de manier waarop er is gecommuniceerd. "Een autoriteit zoals de NVWA hoort kundig te zijn. Een waarschuwing geven, die later intrekken en daarna op tv zeggen dat je 'misschien maar geen eieren moet eten', dat is paniek zaaien."

"Dit gaat heel veel bedrijven de kop kosten", zegt Van Veldhuizen. Hij wil er niet over nadenken of dit ook voor zijn bedrijf zal gelden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van