Bedrijven

SBM Offshore handhaaft doelen, ondanks pessimisme over olie

10 mei 2017 07:41 Aangepast: 28 juli 2017 04:00
Het hoofdkantoor van SBM Offshore in Schiedam. Beeld © ANP

SBM Offshore, dat installaties en schepen levert voor werkzaamheden op zee, handhaaft de omzet- en winstverwachting voor de rest van het jaar. Het bedrijf is somber over de toekomst van de olie-industrie: de olieprijs zal waarschijnlijk niet meer naar historische niveaus stijgen.

De maritiem dienstverlener heeft last van de lage olieprijs, waardoor het minder opdrachten krijgt voor haar 'Turnkey'-divisie. Deze divisie maakt opslagplatforms en tankers voor olie, maar oliemaatschappijen zijn voorzichtig met het bestellen van deze zogeheten Floating Production Storage and Offloading units (FPSO's). Op de afdeling 'Lease en Operate' wordt wel winst gemaakt. Die divisie verhuurt opslagplatforms en schepen, waardoor er minder risico aan vastzit voor oliebedrijven. 

Dat resulteert in de volgende cijfers. De omzet daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met vijf procent van 442 naar 420 miljoen dollar. Uitgesplitst naar de twee divisies blijkt zonneklaar het probleem. Bij 'Turnkey' keldere de omzet met 72 procent naar 42 miljoen dollar. De stijging van 29 procent in omzet bij 'Lease & Operate' (tot 378 miljoen) is niet genoeg om dat te compenseren. 

'In lijn met verwachtingen'

Die omzetstijging is volgens het bedrijf vooral te danken aan het feit dat het afleveren van drie schepen (FPSO's) weliswaar vorig jaar plaatsvond, maar pas in de eerste maanden van dit jaar in de boeken zijn verwerkt. Bovenstaande cijfers zijn overigens de 'directional' versie, de resultaten geschoond voor belastingen en andere eenmalige afschrijvingen of opbrengsten (ebitda). 

Het bedrijf zelf is tevreden over de cijfers, die in lijn zijn met de verwachtingen. Het handhaaft de omzet- en winstverwachting voor dit jaar: 1,7 miljard dollar en een ebitda van 750 miljoen dollar. 

Juridische procedures lopen nog

SBM Offshore is nog steeds verwikkeld in juridische procedures in Brazilië en de Verenigde Staten. Met Brazilië was overeenstemming over een schikking, waarbij SBM Offshore 163 miljoen dollar zou betalen, maar een rechtbank moet nog goedkeuring geven.

Zolang dat niet is gebeurd, mag het bedrijf wel meedingen naar opdrachten, maar mogen die niet worden toegewezen. Dit tot ontevredenheid van SBM Offshore, die tegen dit besluit in bezwaar gaat. In de gesprekken met de Amerikaanse aanklager zit vooruitgang, meldt het bedrijf. Meer wil het niet kwijt over de zaak waarbij in 2014 werd geschikt, maar die in 2016 weer werd heropend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van