Bedrijven

Fugro lijdt onder lage olieprijs, maar ziet 'lichtpuntjes'

03 augustus 2017 11:38 Aangepast: 03 augustus 2017 12:05
Beeld © Fugro

De lage olieprijzen raken Fugro nog altijd keihard. In het eerste halfjaar daalde de omzet met 15 procent en Fugro leed een verlies van 96 miljoen euro.

Het verlies was wel kleiner dan in de eerste zes maanden van vorig jaar, toen er 202 miljoen euro werd verloren. Maar als je kijkt naar het resultaat vóór aftrek van rente en belastingen zonder bijzondere posten (EBIT) dan zakte het resultaat verder weg: van een plusje van 1,4 miljoen in de eerste helft van vorig jaar tot een min van 25,3 miljoen euro nu.

Olieprijs

Fugro is in hoge mate afhankelijk van olie- en gasbedrijven. Nu de olieprijs al een aantal jaren laag is, hebben die ondernemingen hun investeringen flink teruggeschroefd en Fugro krijgt veel minder opdrachten. De beurskoers van Fugro ging de afgelopen jaren bijna gelijk op met de olieprijs.

De tekst gaat verder onder de grafiek.

Thumbnail

Omzetdaling vlakt af

Het bedrijf zelf meldt optimistisch dat de omzetdaling van 14,5 procent minder is dan die van vorig jaar in dezelfde periode. Toen kelderde de omzet met maar liefst 27 procent. Fugro ziet nóg een 'lichtpuntje', de orderontvangst daalt nog wel, met 5,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. Maar vorig jaar was de daling nog een dramatische 30 procent.

Fugro-topman Paul van Riel durft geen voorspelling te doen over wanneer de bodem daadwerkelijk bereikt zal worden. Hij benadrukt daarbij dat het moeilijk voorspelbare vierde kwartaal voor de deur staat, waarbij weersinvloeden van invloed zijn op de resultaten.

Minder afhankelijk van oliesector

Fugro is inmiddels voor 40 procent van de omzet afhankelijk van opdrachtgevers van buiten de olie- en gassector. Zo levert Fugro diensten aan bedrijven zich richten op windenergie op zee. Maar de omzet daalde daar nog. De EBIT vóór bijzondere posten stijgt er wel.

Voor heel 2017 rekent Fugro op een daling van de omzet, maar deze zal minder groot zijn dan in het eerste halfjaar. Verwacht wordt dat de marge flink zal verbeteren. De EBIT-marge (zonder bijzondere posten) zal een laag enkelcijferig percentage zijn.

Ondertussen zal Fugro weer het mes zal zetten in het personeelsbestand. Exacte aantallen worden niet genoemd. Bij Fugro werken wereldwijd circa 10.000 mensen. De afgelopen jaren raakten honderden mensen al hun baan kwijt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van