Bedrijven

Winst en omzet Apple opnieuw fors omhoog

02 augustus 2017 05:56
Apple-topman Tim Cook. Beeld © AFP

Apple heeft afgelopen kwartaal meer iPhones verkocht dan een jaar eerder en mede daardoor stegen de winst en de omzet van het meest waardevolle beursbedrijf ter wereld.

In totaal werden er ruim 41 miljoen iPhones aan de man gebracht, tegen dik 40 miljoen in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar. De opbrengsten van Apple bedroegen 45,4 miljard dollar, omgerekend ruim 38 miljard euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging daarbij met bijna 12 procent omhoog naar 8,7 miljard dollar.

Apple optimistisch

Analisten hadden vooraf twijfels over de prestaties van het techbedrijf. De concurrentie op de smartphonemarkt is flink toegenomen, vooral in China. In de eerste drie maanden van dit jaar ging de iPhone-verkoop wereldwijd bovendien omlaag. Ook leefden er recent zorgen over een mogelijke vertraging in de productie en levering van de volgende iPhone.

Het bedrijf voorspelt voor het nieuwe kwartaal nu een omzet tussen de 49 miljard dollar en 52 miljard dollar. Die optimistische prognose lijkt er op te duiden dat Apple in september zonder vertraging met een nieuwe smartphone kan komen, wat de verkopen dan zal aanjagen. Mede dankzij die verwachting zat het aandeel Apple in de zogeheten nabeurshandel in New York dan ook in de lift.

Omzet in China omlaag

Apple deed afgelopen kwartaal niet alleen goede zaken met iPhones. Ook de verkopen van de iPad en de Mac gingen omhoog. Apple-topman Tim Cook benadrukte in een toelichting verder de sterke omzetgroei bij diensten als de App Store en Apple Music.

In China gingen de opbrengsten van Apple overigens wel met circa een tiende omlaag. In dat land zijn veel lokale smartphonefabrikanten actief, die doorgaans goedkopere toestellen aanbieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van