Ga naar de inhoud
Bedrijven

Winst Shell-concurrent ExxonMobil keldert 60 procent

De olieraffinaderij van ExxonMobil in Singapore. Beeld © EPA

De lage olieprijzen pakken voor olieconcerns slecht uit. De winst van olie- en gasconcern ExxonMobil daalde in het eerste kwartaal met maar liefst 63 procent. Dat belooft weinig goeds voor Shell.

De nettowinst daalde van 4,9 miljard dollar tot 1,8 miljard dollar. Daarmee daalde de winst naar het laagste niveau sinds 1999. De omzet zakte naar 48,7 miljard dollar, van 67,6 miljard dollar vorig jaar.

In verband met de lastige marktomstandigheden werden de investeringen en de uitgaven voor het zoeken naar olie en gas met een derde verlaagd, tot 5,1 miljard dollar. De productie nam wel toe.

AAA-rating kwijt
Eerder deze week verloor ExxonMobil nog zijn allerhoogste AAA-status bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Het olieconcern had die status al sinds 1930.

Vanwege de sterk gedaalde olieprijzen staan de financiën van ExxonMobil onder grote druk, de reden voor de verlaagde waardering door S&P.

Verlies bij upstream
Bij de belangrijke divisie upstream (exploratie en productie van olie en gas), werd een klein verlies geleden, terwijl een jaar eerder nog een winst van 2,9 miljard dollar werd behaald.

Bij downstream (raffinage en benzinestations) halveerde de winstgevendheid bijna tot ruim 900 miljoen dollar. Daar stond tegenover dat bij de chemische activiteiten de winst flink juist met ruim een derde steeg, tot 1,3 miljard dollar.

Chevron nog slechter
De Amerikaanse branchegenoot Chevron dook in het eerste kwartaal zelfs in de rode cijfers. Het verlies bedroeg 725 miljoen dollar, tegen een winst van 2,6 miljard dollar een jaar eerder.

De omzet daalde naar 23 miljard dollar, van ruim 32 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2015.

Shell
Ons eigen Shell komt komende woensdag 4 mei met de resultaten over het eerste kwartaal. De cijfers van ExxonMobil  en Chevron beloven weinig goeds voor Shell. In het vierde kwartaal van vorig jaar daalde de winst van Shell met 57 procent tot 1,8 miljard dollar, als gevolg van de lage olieprijs.