Ga naar de inhoud
Bedrijven

Druk op ExxonMobil: geef openheid over klimaatbeleid

Een ja-knikker van ExxonMobil in het Duitse Braunschweig. Beeld © EPA

Shell is niet de enige oliemaatschappij waar aandeelhouders meer verlangen van het bedrijf op het gebied van klimaat en verduurzaming. Oliereus ExxonMobil moet meer openheid geven over de risico’s en mogelijkheden van klimaatverandering.

Ruim 90 aandeelhouders van de grootste private oliemaatschappij ter wereld voeren de druk op het bedrijf op in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering volgende week. Zij willen dat Exxon een jaarlijkse analyse publiceert over de effecten van het klimaatakkoord op de langetermijnbusiness van het bedrijf.

In het klimaatakkoord, gesloten in 2015, hebben alle landen afgesproken om maatregelen te nemen om te zorgen dat de temperatuur niet meer dan twee graden zal stijgen. De Amerikaanse president Trump overweegt overigens om de VS terug te trekken uit het klimaatverdrag. 

Mogelijk steun grote investeringsfondsen

Onder de aandeelhouders die de druk opvoeren onder meer het ambtenarenpensioenfonds van de staten Californië en New York, schrijft persbureau Bloomberg. Grote investeringsmaatschappijen als Vanguard en Blackrock overwegen nog of ze het voorstel steunen. 

ExxonMobil zelf is tegen, maar wil niet toelichten waarom, aldus Bloomberg.

Shell wil er (nog) niet aan

Bij concurrent Shell konden aandeelhouders deze week stemmen over een voorstel dat veel verder ging. De activistische aandeelhouder Follow This wil dat Shell onmiddellijk stopt met het zoeken naar olie en gas en het geld dat nu wordt verdiend steekt in zonne- en windenergie.

Het voorstel werd met een ruime meerderheid weggestemd, al verdubbelde het aantal voorstemmers wel tot 6 procent.