Ga naar de inhoud
Bedrijven

Adyen krijgt giga-investering uit Silicon Valley

De Nederlandse mobiele betalingsverwerker Adyen heeft opnieuw een grote investering binnen gehaald. Door de kapitaalinjectie wordt het bedrijf gewaardeerd op 2 miljard euro.

De hoogte van de investering zelf is niet bekend. Opvallend genoeg heeft het bedrijf het geld van het Amerikaanse investeringsfonds Iconiq eigenlijk helemaal niet nodig.

Het bedrijf zit namelijk ver boven de originele omzetprognose. "We waren niet op zoek naar een nieuwe investeerder en hebben deze ronde exclusief voor Iconiq gedaan", vertelt mede-eigenaar Pieter van der Does aan het Financieele Dagblad.

Iconiq is een mysterieus investeringsgezelschap. Op de website van het bedrijf staat bijna geen informatie, het verstuurt nooit persberichten en doet het geen uitspraken over waarderingen. Het fonds investeert geld van bekende Sillicon Valley miljardairs als Mark Zuckerberg van Facebook, Jack Dorsey van Twitter en Reid Hoffman van LinkedIn.

'Al langer contact'
Adyen ontwikkelt  technologie voor mobiele betalingen en online en in winkels. Tijdens de vorige investeringsronde in 2014 toonde Iconiq al interesse in het Adyen. Op het laatste moment haakten ze af, maar achteraf kregen ze spijt. Daarom benaderden ze Adyen een paar weken geleden opnieuw. "Het is heel waardevol om de steun van mensen als Zuckerberg te hebben. We gaan er geen nieuwe deals door sluiten, maar het helpt wel bij het vertrouwen in de markt", zegt Van der Does.

Het bedrijf is oorspronkelijk Nederlands, maar heeft ook kantoren in Singapore en San Francisco. Daar werkt het voor bijna alle grote internetbedrijven, zoals Spotify, Groupon en Facebook. Toch blijft het bedrijf last houden van de Hollandse roots. "Je hebt de schijn tegen omdat je geen Amerikaanse speler bent. Met deze investeerders worden we zichtbaarder, er gaat flinke marketingwaarde van uit."

Nieuwe overnames
Met het nieuwe kapitaal wordt het voor Adyen makkelijker om talentvolle teams via overnames in huis te halen. "We zitten in een markt waar kleine spelers het moeilijk hebben. Dat geeft mogelijkheden om een team over te nemen", zegt hij. Specifieke kandidaten zijn nog niet in zicht.