Bedrijven

Uber: We moeten veranderen, we zijn te wit en te mannelijk

30 maart 2017 10:57 Aangepast: 28 juli 2017 12:00
Beeld © ANP

Taxibedrijf Uber probeert haar imago te verbeteren, na een reeks van schandalen waar het bedrijf in de afgelopen maanden in verwikkeld was geraakt.

Het bedrijf openbaart wie er nu eigenlijk voor het bedrijf werkt en kondigt aan het allemaal anders te willen doen. En dat is nodig, vindt het bedrijf zelf. Het publiceren van de samenstelling van het personeelsbestand is een eerste 'cruciale' stap op weg naar een gemengder bedrijf.

Bij Uber is bijna 64 procent van van alle werknemers wereldwijd man. Van de werknemers in de Verenigde Staten is de helft blank en bijna een derde is van Aziatische afkomst. Verder is bijna 9 procent van Ubers werknemers in de VS Afro-Amerikaans en nog geen 6 procent Latino. 

'Los Ubers en UberPRIDE'

Om dit te veranderen, heeft het bedrijf een chef Human Resources aangenomen en een 'Head Diversity en Inclusion' die er voor moeten zorgen dat de minderheden die nu nog ondervertegenwoordigd zijn meer worden aangenomen.

Ook zijn er speciale groepjes werknemers die werken aan 'spannende nieuwe manieren' om de bedrijfscultuur te verbeteren. Zo is er een groep om 'black diversity' te promoten, genaamd 'UberHUE' en een groep 'Los Ubers' voor Latino's. LGBTQ-werknemers worden vertegenwoordigd in 'UberPRIDE', voor 'Uberettos' en 'Jewbers' (een verwijzing naar Joden) is er de groep 'Shalom'. Er zijn ook groepen om vrouwen, veteranen, Aziaten en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking te vertegenwoordigen. 

Vooral verandering nodig in top bedrijf

Maar al die groepjes ten spijt, de grootste verandering die volgens Uber moet plaatsvinden is in de hogere lagen van het bedrijf. De toplaag is nóg witter dan de rest van het bedrijf. Zo zitten er bijvoorbeeld geen Afro- of Latijns-Amerikaanse managers op de tech-afdeling.

En juist in leidinggevende posities is diversiteit belangrijk, omdat managers 'disproportioneel' veel invloed hebben op de bedrijfscultuur. Als de managerslaag divers is, wordt er ook een diverser aannamebeleid gevoerd, is de gedachte.

Tech = wit en masculien

Uber is niet het enige bedrijf in Silicon Valley dat worstelt met een oververtegenwoordiging van witte mannen in het personeelsbestand. Sterker nog: bij Facebook, Google en Apple is het aandeel mannen nog groter. En ook werken bij deze drie techreuzen relatief (en absoluut) meer blanken dan bij Uber, blijkt uit een vergelijking van de New York Times. 

Uber onder vuur

Uber kwam de afgelopen maanden vooral negatief in het nieuws. Een van de topmanagers nam ontslag nadat bekend werd dat hij in een vorige baan was beschuldigd van seksuele intimidatie. En topman Kalanick kwam in een lastig parket nadat een video uitlekte waarin te zien was hoe hij een chauffeur van zijn eigen vervoersdienst uitkafferde

Daarnaast spande Waymo een rechtszaak aan tegen Uber. Volgens het dochterbedrijf van Alphabet hebben ex-werknemers bedrijfsgeheimen gestolen toen zij overstapten naar Uber

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore