Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ruzie tussen ondernemers over aandelen SnappCar

Twee succesvolle Nederlandse ondernemers zijn boos omdat zij geen miljoenen konden investeren in aandelen van internetbedrijf SnappCar. Volgens de rechter heeft hun investeringsmaatschappij echter geen recht op de aandelen.

SnappCar is een website, waar particulieren auto’s kunnen huren van elkaar. De site is geïnspireerd op de woninghuursite Airbnb. SnappCar begon in 2012 in Nederland, en is inmiddels ook actief in Duitsland, Denemarken en Zweden. Afgelopen jaren haalde het bedrijf enkele keren geld op via crowdfunding.

Grote investeerders
Vorig jaar ging SnappCar op zoek naar grote investeerders, die ambitieuze groeiplannen konden financieren. Het bedrijf blijkt maandenlang te hebben onderhandeld met Clarissima Capital, het investeringsvehikel van ondernemers Erwin Rooymans en Roy Molenaar. Rooymans is oprichter van vakantiebeoordelingensite Zoover, dat in 2012 voor tientallen miljoenen werd verkocht. Molenaar is oprichter van telecombedrijf MBC.

Via hun investeringsmaatschappij wilden Rooymans en Molenaar 2 tot 5 miljoen euro in SnappCar investeren. Maar zij stelden wel een trits voorwaarden. In oktober verbrak SnappCar de onderhandelingen. Een maand later ging het autodeelbedrijf in zee met auto-importeur Autobinck, die voor 2 miljoen euro aandelen in SnappCar kocht.

Naar de rechter
Clarissima stapte vervolgens naar de rechter om de eigen investering in SnappCar af te dwingen. Volgens de investeerder was er overeenstemming over de deal. De Amsterdamse rechtbank oordeelde onlangs echter dat de investeerder niet kon hardmaken dat er al een akkoord lag, en dat het SnappCar vrij stond om met andere partijen te onderhandelen.