Ga naar de inhoud
Bedrijven

Patentrechtszaak Nikon 'riskant' voor ASML

Onderzoekers van ASML. Beeld © ANP

De patentzaak die elektronicafabrikant Nikon aanspant tegen ASML is riskant voor de Veldhovense techreus. ASML vreest de hoge kosten die de rechtszaak. En als de zaak verloren wordt, zijn de gevolgen helemaal groot.

Vanochtend maakte Nikon bekend elf rechtszaken tegen ASML en het Duitse Carl Zeiss (dat veel met ASML samenwerkt) aan te spannen in Nederland, Duitsland en Japan. Volgens Nikon maken de twee bedrijven onrechtmatig gebruik van door de Japanners gepatenteerde technologie

Voor ASML komt de zaak niet als een verrassing. In het jaarverslag 2016 staat een mogelijke rechtszaak van Nikon al vermeld onder het kopje 'Risk Factors' voor het bedrijf. Het bedrijf zou zo'n zaak kunnen verliezen en brengt bovendien 'substantiële juridische kosten' met zich mee. 

Patentzaken zijn complex en kunnen lang lopen, wat risico's op hoge kosten en afleiding van het management en technici oplevert. En als zo'n rechtszaak wordt verloren zijn de gevolgen helemaal verstrekkend, schrijft ASML. Het betalen van significante schadevergoedingen, een verbod op de verkoop van ASML's producten en een mogelijke schikking met hoge kosten kunnen allemaal groot effect hebben op de financiële toestand van het bedrijf.

Niet-aanvalsverdrag

De zaak draait om een zogenaamde cross-license overeenkomst. In deze overeenkomst waren sommige patenten van Nikon voor onbepaalde tijd gelicenseerd aan ASML, voor andere patenten gold de licentie tot december 2009. Vervolgens is als aanvulling een 'non-assertion'-afspraak gemaakt tot december 2014 waarin beide bedrijven beloofden elkaar niet aan te klagen.

Nikon vindt nu dat ASML en Carl Zeiss in die periode (2009 tot en met 2014) technologie van het bedrijf heeft gebruikt en daarmee inbreuk heeft gemaakt op de 'non-assertion'-afspraak. ASML doet die beschuldiging af als 'ongefundeerd' en kondigt aan zich 'krachtig' in de rechtszaak te verweren.

'Teleurgesteld'

Het Veldhovense bedrijf, marktleider in het maken van machines om chips mee te produceren, is 'teleurgesteld' over de juridische stappen van Nikon omdat meerdere keren een poging tot verlenging van de cross-license overeenkomst is gedaan. Wat Nikons eisen zijn, wil een woordvoerster van ASML niet zeggen. 

Nikon schrijft in haar persbericht dat het een schadevergoeding wil en dat ASML stopt met de verkoop van de immersielithografiesystemen vanwege de inbreuk op haar patenten in de periode 2009 tot 2014. In die periode zou ASML producten hebben geïntroduceerd die inbreuk maken op de octrooien van Nikon.

Stukgelopen onderhandelingen

Omdat ASML de voorwaarden 'die de waarde van Nikons geoctrooideerde technologie reflecteren' niet wil accepteren, stapt Nikon naar de rechter. Wat die waarde is, schrijft het bedrijf niet en het pr-bureau dat de belangen van Nikon in Nederland behartigt, wil niet op vragen van RTL Z ingaan. 

Wel noemt Nikon de omzet van ASML die met de immersielithografiesystemen is gehaald vorig jaar, 3,5 miljard, wat neerkomt op ruim drie kwart van de totale omzet. 

'Zaken zoals deze voorkomen'

De onderhandelingen over het verlengen van de overeenkomst voert ASML overigens niet omdat het de gepatenteerde technologie van Nikon wil gebruiken, benadrukt de woordvoerster.

Dat techbedrijven dit soort overeenkomsten sluiten is juist om dit soort rechtszaken te voorkomen, mailt zij. "In de tech-industrie hebben bedrijven heel veel licensie-overeenkomsten, puur uit risicomanagement overwegingen, om zichzelf te beschermen tegen speculatieve rechtszaken en patenttrollen."

Dat laatste zijn bedrijven die zo veel mogelijk patenten opkopen om daarmee vervolgens via rechtszaken nog geld mee proberen te verdienen.

Dit is een artikel van