Ga naar de inhoud
Bedrijven

Omzet en winst Philips Lighting onderuit

de Schiphol Innovative Gate, een ultramoderne, nieuwe gate op de G-pier. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met Philips Beeld © ANP

De resultaten van beursnieuweling Philips Lighting vallen tegen. Zowel de omzet als het resultaat daalt. Het concern is ook voorzichtiger over de omzetgroei over geheel 2016.

Dat blijkt uit de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal. De omzet daalde met meer dan 5 procent. Het concern schrijft dat vooral toe aan slechtere marktomstandigheden in het Midden-Oosten en Turkije.

Omzetkrimp versterkt

Ook in het tweede kwartaal slonken de vergelijkbare verkopen, toen nog met 1,5 procent op jaarbasis. De krimp was destijds minder dan in de voorgaande kwartalen en wees er volgens Philips Lighting op dat het bedrijf op koers lag om in de loop van 2016 een positieve ontwikkeling in de verkopen te kunnen laten zien.

Dat lukt dus niet. Lighting anticipeert momenteel op zwakkere marktomstandigheden in enkele Europese landen, het Midden-Oosten en Turkije. Dat zal zijn weerslag hebben op een terugkeer naar een positieve vergelijkbare omzetgroei, tot in 2017. Wel zegt het concern 'op koers' te liggen voor een groei op jaarbasis van de operationele winstgevendheid.

Nettowinst krimpt 30 procent

De nettowinst van Philips Lighting daalde in het derde kwartaal van 73 miljoen euro tot 51 miljoen euro. De onderneming wijst erop dat er de afgelopen tijd voor 30 miljoen euro aan lasten werden genomen voor onder meer merklicenties en afsplitsingskosten. Maar als je naar het resultaat vóór aftrek van rente en belastingen kijkt dan was er in het derde kwartaal nog altijd sprake van een daling van 3 procent.

Meer op rtlz.nl:

Dit is een artikel van