Bedrijven

De Unie: Rabo zet niet 12.000, maar 15.000 mensen op straat

18 februari 2016 16:18 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30
Beeld © ANP

Vakbond De Unie heeft het gehad met de Rabobank. De bank is volgens de vakbond vaag over het aantal banen dat gaat verdwijnen, waardoor medewerkers niet door hebben dat er geen 12.000 banen op de tocht staan, maar wel 15.000.

Dat zit zo: in december van vorig jaar kondigde de bank een massa-reorganisatie aan. De bank schrapt tot en met 2018 een kwart van het huidige aantal banen, ruim 9000. Dat aantal komt bovenop een al eerder aangekondigde reorganisatie, waarbij al 3000 banen verdwijnen. Waar bankmedewerkers zich volgens de vakbond niet bewust van zijn, is dat er nóg eens 3000 banen verdwijnen. Dat is vanwege een zogenaamde 'kwalitatieve mismatch', schrijft de vakbond in een persbericht.

De Unie baseert haar conclusie over de onwetendheid van de medewerkers op gesprekken die zij de afgelopen maanden heeft gevoerd met medewerkers van de bank op bijeenkomsten in het hele land. Die leden, die in vertrouwen met de vakbond spraken, geven de directie van de bank 'de rode kaart'.

'Totaal in verwarring'
Volgens de medewerkers krijgt men geen ruimte om een andere baan binnen de bank te zoeken en werken managers, die zelf bang zijn hun baan te verliezen, hen tegen. "Dit is echt een heel groot probleem, vertelt vakbondsbestuurder Reinier Castelein. "Ik heb verschillende mensen gesproken, ze vertellen dit allemaal. Mensen zijn totaal in verwarring." Hij benadrukt dat hij in gesprek wil blijven met de bank: "Deze klus moeten we samen klaren, anders komen we nergens."

De medewerkers die hun hart luchten tegenover de vakbond zijn verder kwaad over het pr-beleid van de bank. Bij de aankondiging van de ontslagronde in december zei topman Draaijer dat de ontslagen 'humaan' geregeld zouden worden, maar daar merken de medewerkers naar eigen zeggen niets van. "Het hardvochtige beleid leidt meer en meer tot het gevoel dat ze als makke schapen naar een humane slachtbank worden geleid", aldus Castelein. Hoe de bank zich naar buiten toe opstelt strookt volgens de vakbond niet met de werkelijkheid, die een 'klap in het gezicht is van de loyale Rabomedewerker'. 

Reactie Rabobank
"Onzin", reageert een woordvoerder van de Rabobank op het nieuwe getal van De Unie. "Dit nieuwe aantal is voor rekening van de vakbond. Er is niets veranderd aan de eerdere aantallen die wij hebben genoemd: 12.000 banen tot en met 2018."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore