Ga naar de inhoud
Bedrijven

Supersonisch zakenvliegtuig pas in 2023 klaar

Beeld © Aerion Corporation

Het eerste supersonische passagiersvliegtuig sinds de Concorde rolt in 2023 van de band. De Texaanse miljardair Robert Bass en de Europese vliegtuigfabrikant Airbus geloven nog steeds in het peperdure zakenvliegtuig.

De AS2 moet het eerste zakenvliegtuig worden dat sneller vliegt dan het geluid. Boven oceanen kan het een snelheid bereiken van circa 1200 kilometer per uur. Het toestel is afgelopen september aangekondigd door Aerion, het bedrijf van de Amerikaanse zakenman en miljardair Robert Bass. Airbus biedt technische steun aan het project, in ruil voor Aerions technologie om luchtweerstand op hoge snelheden te verminderen.  

Maandag presenteerden de twee bedrijven hun gezamenlijke plannen. Uit de nieuwe tijdlijn blijkt dat de AS2 pas op z’n vroegst in 2023 klaar is, zo meldt Bloomberg. Eerder gingen Aerion en Airbus nog uit van 2021. Zeker is dat de cabine wordt ontwikkeld door Inairvation, een onderneming van Lufthansa en de Oostenrijkse interieurbouwer  F/List. Begin volgend jaar wordt duidelijk welke motorfabrikant de opdracht toegespeeld krijgt en waar het supersonisch vliegtuig precies gebouwd gaat worden.

120 miljoen dollar
Hiervoor is Aerion nog op zoek naar een stuk grond van 40 hectare in de buurt van een luchthaven in de VS met een start- en landingsbaan van ten minste 9000 voet (2700 meter) lang. De fabriek moet in 2018 geopend worden, de eerste testvlucht staat nu gepland voor 2021. De eerste vijftig jets gaan voor 120 miljoen dollar per stuk van de hand.

Thumbnail