Dieselschandaal Volkswagen

'Schandaal kost Volkswagen in Amerika zeker 14 miljard dollar'

23 juni 2016 21:19 Aangepast: 31 juli 2017 03:00
Om 13.20 uur stond de beurskoers op 128,50 euro Beeld © ANP

De afwikkeling van het dieselschandaal in Amerika gaat Volkswagen zeker 14 miljard dollar kosten, schrijft the Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. In totaal krijgen de auto-eigenaren minimaal 5100 dollar, maar dat bedrag kan oplopen tot 10.000 euro per auto.

In totaal komen 500.000 auto's in aanmerking voor de schadevergoeding, schrijft de krant. Daarnaast wordt hun auto teruggekocht of gemaakt. De totale kosten daarvoor komen neer op 10 miljard dollar. 

Bovenop dit bedrag komt vermoedelijk ook nog een vergoeding voor de milieuschade van meer dan 4 miljard dollar. Het zou nog kunnen dat de Duitse autofabrikant nog extra boetes moet betalen aan de overheid.

Bedrijf presteerde beter dan verwacht

Eerder zette het bedrijf 16 miljard dollar voor opzij om het schandaal af te handelen. Afgelopen kwartaal presteerde het bedrijf beter dan verwacht. Het Volkswagen-concern draaide een omzet van 51 miljard euro; 3,4 procent lager dan een jaar eerder. De operationele winst viel met 3,4 miljard euro ruim 3 procent hoger uit dan een jaar eerder.

De vanwege het dieselgate afgetreden Volkswagen-topman Martin Winterkorn mag ook in zijn handjes knijpen: hij krijgt ondanks het schandaal nog miljoenen euro's op z'n rekening bijgeschreven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van