Ga naar de inhoud
Bedrijven

Fastned haalt verse miljoenen op

Eindelijk boekt Fastned succes met de verkoop van aandelen. De exploitant van snellaadstations voor elektrische auto’s haalde de afgelopen vijf weken ruim 3 miljoen euro aan vers kapitaal op met de verkoop van aandelen aan beleggers.

Fastned werkt sinds 2012 aan de uitbouw van een netwerk van snellaadstations in Nederland en daarbuiten. Tot nu toe wordt dat grotendeels gefinancierd met leningen van oprichter Bart Lubbers en zijn familie. Om meer geld op te halen ging het bedrijf in 2014 naar de NPEX-beurs voor MKB-bedrijven. Dat was geen succes. Ondanks ludieke acties wist Fastned in ruim anderhalf jaar slechts 316.581 aandelen te verkopen, goed voor ruim 3 miljoen euro.

In april ging Fastned met een grote reclamecampagne echter naar een nieuwe beurs, de Nxchange. Daar blijkt de onderneming beduidend méér succes te boeken. Vanmiddag, vijf weken na de eerste notering op de nieuwe beurs, laat Fastned weten al 307.473 nieuwe aandelen te hebben verkocht. Dat is bijna evenveel in ruim een maand als het bedrijf eerder in ruim anderhalf jaar verkocht.

'Elektrisch rijden wordt bekender'

Oprichter Bart Lubbers schrijft het succes met de nieuwe aandelenverkoop vooral toe aan de "toegenomen bekendheid" van elektrisch rijden. "Onlangs was de introductie van de nieuwe Tesla uitgebreid in het nieuws. En recent ook de motie in de Tweede Kamer, waarin staat dat alle nieuw verkochte auto's vanaf 2025 elektrisch zouden moeten zijn. Elke keer dat elektrisch rijden in het nieuws is, merken wij een verhoogde belangstelling voor de aandelen."

Volgens Lubbers zijn de nieuwe aandelen niet verkocht aan een handvol grote beleggers, maar is de spreiding heel gemengd. "De grootste inschrijver nam voor anderhalve ton aandelen af. Er waren 26 beleggers die voor meer dan 50.000 euro kochten. De nieuwe aandeelhouders zijn vaak mensen met een technische achtergrond, of mensen die iets goeds voor de wereld willen doen."

Fastned steekt de verse miljoenen in verdere groei.