Ga naar de inhoud
Toekomstmakers

Start-up Drainvast verkocht: 'Mijn kindje kon zelf lopen'

Beeld © Drainvast

"Na drie jaar was het tijd om Drainvast los te laten. Het was mijn kindje, maar inmiddels kon ze al zelf lopen", dat zegt de uitvinder van de Drainbrick, Jac van Ham. Toekomstmakers sprak met Van Ham in oktober 2014, nu blikken we met hem terug.

"Het bedrijf is overgenomen door een bekende van me, hij heeft ook een wegenbouwbedrijf", vertelt Van Ham. "De naam Drainvast blijft bestaan, de nieuwe directeur is Pieter Perisutti afkomstig van Ballast Nedam. Ik heb er alle vertrouwen in dat Drainvast onder zijn leiding nog flink groeit."

Jac van Ham had met zijn afvoerputjes ter grootte van een straatklinker een simpele manier om wateroverlast op straat te bestrijden: klinker eruit en putje erin. Een speciale vilten filter zorgt ervoor dat het putje niet verstopt raakt. Drainvast won er de RIONED Innovatieprijs 2014 mee. 

Zo werkt de afvoer in de praktijk:

Jac van Ham won ook nog de Infratech Innovatieprijs 2015. "Dat betekende wel wat. Het ging al wel goed, er was interesse in onze producten. Maar na die prijs kregen we van alle kanten verzoeken binnen om de Drainbrick of onze drainvoeg te leveren."

Inmiddels hebben zo'n 50 tot 55 gemeenten al een of meerdere Drainbricks, zegt Van Ham. "In sommige gevallen bestelde een gemeente drie stuks. En dan hoorden we niets meer. Bij navraag bleken ze ongebruikt in het magazijn te liggen. Maar er was ook een gemeente die bestelde direct honderd en vlak daarna weer honderd."

Positieve reacties
Van bewoners kreeg Van Ham ook positieve reacties. "Als we kwamen kijken in de straat waar ze waren geplaatst, vroegen ze: 'Jullie halen ze niet weg toch?'. Ze zijn een groot succes. Voor gemeenten is het een mooie manier om herbestrating uit te stellen. En als de straten wel opnieuw gelegd worden, dan kan de Drainbrick eruit gehaald worden en herplaats worden in een andere straat waar de plassen water blijven staan."

Thumbnail

Drainvast biedt inmiddels ook een ronde Drainbrick, die speciaal bedoeld is voor asfalt: "Dat putje is 18 cm in doorsnee. De standaard maat voor een boor waarmee ze een gat in het asfalt kunnen boren. Zo kan makkelijk en snel een putje geplaatst worden, zonder dat het asfalt beschadigd raakt."

Jac van Ham is nu 71 en vond het tijd om te stoppen met Drainvast. "Het bedrijf is in drie jaar tijd heel succesvol geworden. Maar ik merkte dat ik weer keek naar andere dingen. Als je 71 bent, dan krijg je bijna haast om nog dingen te doen. Ik heb nog een paar mooie ideeën waarop ik aan het broeden ben. Die wil ik ontwikkelen. Ik denk niet dat ik er weer een heel bedrijf voor op ga zetten. Het idee ontwikkelen en dan verkopen aan iemand die het in de markt gaat zetten, dat vind ik nu wel genoeg." 

De redactie van RTL Z Toekomstmakers heeft de afgelopen jaren tientallen start-ups geïnterviewd. Hoe gaat het nu met ze? In de rubriek: 'Het leed dat start-up heet?' komen de mensen achter de innovatieve bedrijfjes opnieuw aan het woord.