De baas van de Bank of England waarschuwt oliemaatschappijen dat ze grote verliezen gaan maken omdat hun olievoorraden niets meer waard zijn. Door klimaatveranderingen mogen wij hun olie niet meer gebruiken, niet meer verbranden.
De olieprijs daalt al jaren gestaag, naar vandaag de laagste prijs sinds 2009. De olieprijs is dit jaar alweer gehalveerd naar nu 46 dollar per vat. Er is tegenwoordig meer aanbod dan vraag naar olie. Ook de voorraden zijn hoog.
Maar waar normaal gesproken de vraag naar olie stijgt als de prijs daalt, daar waarschuwt Mark Carney, de baas van de Bank of England, nu dat oliemaatschappijen moeten rekenen op grote verliezen op hun voorraden fossiele grondstoffen. De president van de Britse centrale bank stelt dat de voorraden olie onverkoopbaar worden. Nieuwe regels zullen er namelijk voor zorgen dat we minder olie mogen gebruiken.
Klimaatbijeenkomst in Parijs
Carney denkt dat eind dit jaar in Parijs een klimaatakkoord wordt gesloten door 200 landen. De broeikasgassen moeten echt omlaag, volgens studies van wetenschappers. Ook moeten we er alles aan doen dat de aarde met niet meer dan 2 graden Celsius opwarmt. De Nederlandse regering is zelfs al op de vingers getikt dat we te weinig doen.
Het gebruik van fossiele brandstoffen moet daarom omlaag. Consumenten en bedrijven moeten omlaag in verbruik, waardoor ze niet kunnen profiteren van de huidige lage prijs van olie. De G7 heeft grote plannen om met bindende afspraken het klimaat te redden.
Pas op met je beleggingen
De klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde zijn daarmee een groot punt voor investeerders. 20 procent van de grote bedrijven in Groot-Brittannië zijn bezig met winning van natuurlijke grondstoffen of de verwerking daarvan. Handelaren verwachten dat de prijzen onder druk blijven.