Ga naar de inhoud
Bedrijven

Topman autohandel Stern casht 4 miljoen

Beeld © ANP

Bestuursvoorzitter Henk van der Kwast van de beursgenoteerde autohandel Stern heeft voor bijna 4 miljoen euro aan aandelen verkocht. De Stern-oprichter zegt daarmee zijn schulden af te bouwen, die ontstonden toen hij in de crisis andere aandeelhouders uitkocht.

De miljoenenopbrengst blijkt uit berekeningen door RTL Z op basis van gegevens uit het register van beurswaakhond AFM.

Een van de grootste autohandels

Van der Kwast nam in 1993 als voormalig zakenbankier (ex-Kempen & Co) de toen kwakkelende autodealer Riva over van Athlon. Vervolgens bouwde hij het bedrijf uit tot een van de grootste autohandels van Nederland. In 2016 boekte Stern met 2200 werknemers een winst van ruim 11 miljoen op een omzet van ruim één miljard euro.

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat Van der Kwast via zijn investeringsvehikel Merel tot voor kort 1 miljoen aandelen Stern bezat, goed voor een belang van 17,6 procent. De afgelopen weken bracht hij dit belang in drie transacties echter fors terug, tot 13,5 procent.

Miljoenenopbrengst

Op 15 maart verkocht hij 100.000 aandelen, tegen een koers van 19,50 euro. Dat bracht 1,95 miljoen euro in het laatje. Op 29 maart verkocht hij 50.000 aandelen voor 975.000 euro. Op 12 april gingen nog eens 50.000 aandelen de deur uit, voor 1 miljoen euro.

Samen leverden de deals Van der Kwast 3.925.000 euro op. Met de verkoop profiteert hij van de koersstijging die Stern dit jaar boekte. Sinds begin januari tot de verkoop steeg het aandeel zo’n 10 procent, tot rond de 20 euro. Sindsdien is de koers nog verder gestegen.

Schuldenaflossing

Van der Kwast zegt dat hij de opbrengst van de verkopen deels heeft gebruikt om de schulden van zijn investeringsvehikel Merel af te lossen. "Tijdens de crisis na 2008 heb ik enkele aandeelhouders geholpen door hen uit te kopen. Dat deed ik deels met geleend geld. Het was best een stoere oefening om op die manier midden in de crisis vertrouwen te tonen in het bedrijf."

Van der Kwast zegt wel altijd van plan te zijn geweest zijn schuldpositie terug te brengen. "Ik houd niet van schuld." De Stern-topman zegt misschien nog een klein pakket aandelen te verkopen, maar benadrukt wel grootaandeelhouder van Stern te blijven. "Ik blijf minstens 750.000 aandelen houden."

Momenteel bezit Van der Kwast nog 800.000 aandelen Stern. Dat belang is tegen de huidige koers ruim 17 miljoen euro waard. Zakenblad Quote schatte zijn totale vermogen eind vorig jaar op 38 miljoen euro.