Ga naar de inhoud
Bedrijven

Uber-topman stapt op na verzwijgen onderzoek seksuele intimidatie

Amit Singhal, voormalig hoofdingenieur bij Uber. Beeld © ANP

Topman Amit Singhal, hoofdingenieur bij Uber, is na een maand alweer ontslagen wegens een onderzoek naar ongewenste intimiteiten op de werkvloer. Hij zou hebben verzwegen dat deze zaak speelde bij zijn vorige werkgever.

Toen topman Travis Kalanick via een journalist van techsite Recode.net hoorde over het onderzoek, heeft hij meteen het ontslag van zijn nieuwe collega geëist. Singhal werkte sinds 2000 zo'n 15 jaar bij Google, waar hij eindverantwoordelijk was voor de technologische ontwikkeling. 

Google had Singhal vorig jaar vanwege het schandaal willen ontslaan, schrijft Recode. De hoofdingenieur koost er echter voor om zelf ontslag te nemen. Dat was voor zijn voormalige werkgever akkoord, omdat de vrouw die de aanklacht had gedaan, het schandaal niet openbaar wilde maken.

In een e-mail aan persbureau Bloomberg ontkent Singhal de beschuldiging. Hij noemt zijn vertrek bij Google 'zijn eigen keuze' en kan zich niet vinden in de beschuldigingen.

Dertig bekentenissen van seksuele intimidatie

De timing is slecht, want afgelopen week lag het bedrijf al flink onder vuur. Een andere werknemer, Susan Fowler, beschuldigde het bedrijf ook al van seksuele intimidatie. Haar leidinggevende stuurde haar seksueel getinte berichten, schreef ze in een blogpost.

Daarna volgde een regen van verhalen van andere vrouwen, die hetzelfde mee hebben gemaakt. New York Times noteerde meer dan dertig bekentenissen van (oud-)Uberwerknemers die zich seksueel geïntimideerd voelden. Uber heeft inmiddels de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder gevraagd om onderzoek te doen naar de klachten en de bedrijfscultuur van de taxidienst.