Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever overstag: A-merken nu ook te koop bij Aldi

De Aldi-vestiging in Woerden. Beeld © ANP

Een grote trendbreuk bij Unilever: het levensmiddelenbedrijf verkoopt vanaf nu A-merken als Blueband, Unox, Calvé en Lipton ook bij Aldi. Dat is voor het eerst, en niet zonder risico.

Prijsvechters als Aldi, Lidl, Big Bazar en Kruidvat verkopen al een klein aantal producten van Unilever, vaak restpartijen die tegen hoge kortingen de deur uit gaan. Met de nieuwe deal gaan de producten structureel onderdeel worden van het assortiment van Aldi, bevestigt een woordvoerder berichtgeving van het FD.

Het is een risico om als A-merk je producten te verkopen bij prijsvechters, stelt Koen de Jong van huismerkenadviseur IPLC in de krant. Als producten voor veel lagere prijs (en marge) worden verkocht bij een Aldi of Lidl, kopen klanten daar een stuk minder van bij reguliere supermarkten. Als 'boemerangeffect' kan het als gevolg hebben dat ook gewone supermarkten de prijzen naar beneden willen hebben, met flink margeverlies tot gevolg.

Nieuwe klanten, andere verpakkingen

Unilever geeft aan de stap te nemen om een nieuwe doelgroep te kunnen bereiken. Een woordvoerder geeft wel aan dat er voor een groot deel andere verpakkingen zullen worden gebruikt bij Aldi. Dat zit hem vooral in het formaat; grotere blikken soep, grotere pakken wasmiddel en grotere flessen frisdrank. "Een fles Dove-douchecrème bevat bij Aldi 500 ml, bij reguliere supermarkten 250 ml. Aldishoppers hebben een voorkeur voor grotere verpakkingen, blijkt uit onderzoek", legt de woordvoerder uit. 

Al langer verkopen grote merken als Coca-Cola, Bavaria en Mars hun producten via prijsvechters. De ketens hopen een groter marktaandeel te kunnen halen door meer naar het midden van de markt te bewegen. "Dit is een logische stap voor ons, we liggen al in heel veel andere Europese landen bij de Aldi", verklaart een woordvoerder. Zij zegt niet bang te zijn dat de stap afbreuk doet aan het imago van Unilever: "Net als bijvoorbeeld bij Albert Heijn, liggen we er ook bij Aldi netjes bij."

'Niet bang voor boemerangeffect'

Ook voor het 'boemerangeffect' is Unilever niet bang: "Wij zien dat niet als risico, maar een kans om onze producten aan Aldi-klanten te verkopen. Wij geven Aldi net als andere supermarkten adviesprijzen, wat zij er mee doen is aan hen."

Of en wanneer Unileverproducten ook bij Aldi's concurrent Lidl in het schap komen te liggen is de vraag. Unilever zou dat graag willen, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. Waarom er nog geen deal is met de prijsvechter, kon de woordvoerder niet uitleggen.