Ga naar de inhoud
Bedrijven

Zo veel leegstand komt erbij als Perry Sport en Aktiesport omvallen

Met de financiële problemen bij twee bekende sportwinkels komen er mogelijk weer tienduizenden vierkante meters aan leegstand bij. Perry Sport en Aktiesport zijn samen goed voor 71.000 m2 aan winkelruimte, blijkt uit cijfers van Locatus.

Het moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport, Unlimited Sports Group, vroeg gisteren uitstel van betaling aan. Komt er geen doorstart, dan komen er weer vele vierkante meters aan winkelruimte vrij.

Leegstand
​Aktiesport heeft 220 vestigingen van samen 22.000 m2. Perry Sport had veel minder vestigingen (58 stuks), maar die waren wel een stuk groter. De vestigingen waren goed voor 49.000 m2. Hier zitten overigens ook de shop-in-shops bij. Tel je die twee bij elkaar op dan kom je uit op 71.000 vierkante meter aan lege winkelruimte, becijfert Locatus, een bedrijf dat winkelstatistieken bijhoudt. Ter vergelijking: bij de val van V&D kwam 360.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte vrij.

Bij het faillissement van V&D riepen experts al op tot het bedenken van oplossingen voor de lege panden. "We moeten heel creatief zijn, want anders krijg je nog een legere plek", zei Cor Molenaar. In elke stad wordt het wegvallen van het warenhuis wel gevoeld. Gelukkig zijn er ideeën genoeg: van een club tot het gemeentehuis, op lokaal niveau wordt er al druk gebrainstormd.

Creatieve oplossingen
Ook als het om kantoorruimtes gaat worden we steeds creatiever. In 2015 werd er een record aan kantoorruimte omgebouwd in Nederland: 720.000 vierkante meter. Panden werden getransformeerd tot (studenten)woningen, hotels, multifunctionele complexen en sinds kort ook noodopvang voor vluchtelingen.

Bron: RTL Z